Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Minirobot Joey si hľadá cesty cez kanalizačné potrubia

Minirobot Joey si hľadá cesty cez kanalizačné potrubia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len nedávno sme sa dozvedeli o SPD1, robotovi inšpirovanom pavúkom, ktorý je určený na kontrolu kanalizačných potrubí. No zdá sa, že tento robot tam nebude sám, pretože ohlásený minirobot s názvom Joey je navrhnutý presne na to isté.

Minirobot Joey bol vyvinutý na britskej Leedsovej univerzite tímom pod vedením profesora Netta Cohena a Dr. Thanh Luan Nguyena, a to ako súčasť väčšieho medzinárodného programu Pipebots.

Tento 70-gramový robot je „dosť malý na to, aby sa zmestil do dlane“, a dokáže sa samostatne pohybovať v prepojených rúrach s priemerom 7,5 centimetra. Pohybuje sa na 3D vytlačených trojramenných „nohách s kolieskami“, ktoré mu umožňujú prekonávať hladké úseky aj prekonávať prekážky. Náklady na materiál každého prototypu sú približne 300 libier (približne 346 EUR). Táto suma by klesla, keby sa roboty vyrábali v komerčnom meradle.

Robot je tiež vybavený senzormi na určovanie vzdialenosti, ktoré mu umožňujú merať vzdialenosť od stien, križovatiek a zákrut bez toho, aby musel zapínať kameru a reflektory, ktoré sú náročnejšie na batériu. Keď však jeho palubný mikroprocesor zistí problém v potrubí, robot zapne svetlá a kameru, spolu s mikrofónom, aby problém zdokumentoval.

Minirobot Joey je navrhnutý na kontrolu kanalizačného potrubia.

Tím tvrdí, že robot Joey je úplne autonómny, nevyžaduje pripojenie k operátorovi ani k externému zdroju energie. Počas laboratórnych testov dokázal samostatne nájsť cestu potrubnou sieťou, ktorá obsahovala T-križovatku, ľavý a pravý roh, slepú uličku, prekážku a tri rovné úseky. V priemere dokázal prejsť 1 meter potrubnej siete za 45 sekúnd.

Minirobot Joey úspešne prekonával aj svahy so sklonmi podobnými tým, aké majú skutočné kanalizačné potrubia, a navyše sa dokázal predierať cez sypký piesok aj tekutinu na umývanie riadu (tá simulovala želatínový sliz). Je navrhnutý tak, aby sa vrátil na domovskú základňu vybavenú nabíjacou stanicou, keď sa mu vybije batéria.

Vedci plánujú, že budúce verzie robota budú úplne vodotesné, dokážu sa otočiť späť, keď sa prevrátia hore nohami, a možno dokonca dokážu opraviť problémy s kanalizáciou, ktoré zistia.

Minirobot Joey prechádza časťami testovacej potrubnej siete.

„Nie je jasné, či by tie isté roboty Joey boli schopné robiť opravy (určite nie tento súčasný prototyp), ale našou dlhodobou víziou je naozaj to, že roboty budú robiť všetko,“ povedal Cohen. „V prípade, že by budúce roboty Joey opravy nezvládli, predstavujeme si, že by „privolali“ iné roboty, ktoré by opravy vykonali“.

Je tiež možné, že o 10 alebo 20 rokov neskôr by sa na palube väčšieho materského robota „Kanga“, ktorý je v súčasnosti vo vývoji, mohlo nachádzať viacero robotov Joey. Hoci robot Kanga by bol obmedzený na relatívne široké potrubia, jeho väčšia batéria by mu umožnila cestovať ďalej po kanalizačnom potrubí a vyslať minirobotov Joey, aby skontrolovali užšie potrubia a podali správu o tom, čo našli.

Článok o tejto technológii bol nedávno uverejnený v magazíne Frontiers in Robotics and AI.