Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Caterpillar odhaľuje prvý prototyp plne elektrického ťažobného vozidla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca ťažkých stavebných strojov Caterpillar zostrojil a predviedol elektrickú verziu svojho monštruózneho ťažobného nákladného vozidla s výkonom až 2 650 koní, ktorého cieľom je pomôcť ťažobnému priemyslu prejsť na udržateľnejšie prevádzky.

Model 793 Electric Minig Truck má podobný impozantný vzhľad a gigantické rozmery ako 1 000-kWh ťažobné vozidlo od spoločností Anglo American a Williams Advanced Engineering, hoci to bolo navrhnuté s ohľadom na batériové a vodíkové elektrické varianty. Prototyp spoločnosti Caterpillar je plne batériový.

Spoločnosť Caterpillar v tomto štádiu nezverejňuje pravdepodobne ohromujúce špecifikácie, ale vozidlo bolo naložené do maxima až 265 ton nákladu za predpokladu, že dokáže odviezť podobné úžitkové zaťaženie ako bežný model 793. Prešlo pritom 7-kilometrovú trasu na skúšobnej lokalite spoločnosti Caterpillar v Tucsone v Green Valley v Arizone, kde bolo postavené.

Prototyp plne elektrického ťažobného nákladného vozidla Caterpillar 793 Electric Minig Truck.

Gigantické ťažobné e-vozidlo údajne dosiahlo maximálnu rýchlosť 60 km / h, zdolalo 10 % stúpanie na jeden kilometer rýchlosťou 12 km / h a potom využilo 10 % klesanie na obnovenie energie pre svoj bližšie nešpecifikovaný akumulátor. Na konci trasy spoločnosť Caterpillar uviedla, že v prípade potreby zostalo dostatočné množstvo energie na vykonanie ďalších kompletných cyklov.

Prototyp v akcii sledovali zákazníci z programu Early Leaner, ktorý spoločnosť spustila minulý rok s cieľom urýchliť vývoj a nasadenie batériových elektrických nákladných vozidiel Caterpillar a pomôcť tak klientom splniť ich emisné ciele. Medzi spoločnosti zapojené do programu, ktoré sa zaviazali prijať elektrické vozidlá, patria BHP, Freeport-McMoRan, Newmont Corporation, Rio Tinto a Teck Resources Limited.

Prototyp plne elektrického ťažobného nákladného vozidla Caterpillar 793 Electric Minig Truck.

„Náš globálny tím sa spojil, aby urýchleným tempom vyvinul toto batériové nákladné vozidlo a pomohol tak našim zákazníkom splniť ich záväzky v oblasti udržateľnosti,“ uviedla Denise Johnsonová, prezidentka skupiny Resource Industries Group spoločnosti Caterpillar. „Táto demonštrácia je významným míľnikom a tešíme sa, že tieto nákladné vozidlá začnú v blízkej budúcnosti pracovať na pracoviskách zákazníkov po celom svete“.

Okrem oznámenia o „významnej investícii“ do inštalácie technológií obnoviteľných zdrojov energie v skúšobnej lokalite na vytvorenie testovacej základne pre udržateľnú baňu budúcnosti spoločnosť Caterpillar o podrobnejších detailoch mamutieho prototypu 793 Electric Mining Truck mlčí.

Prototyp plne elektrického ťažobného nákladného vozidla Caterpillar 793 Electric Minig Truck.