Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fortescue sa snaží o ekologickejšiu ťažbu s 240 tonovým e-vozidlom

Fortescue sa snaží o ekologickejšiu ťažbu s 240 tonovým e-vozidlom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálska ťažobná spoločnosť Fortescue prevzala dodávku prototypu batérie s kapacitou 1,4 MWh, ktorá smeruje do 240-tonového elektrického banského ťahača, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Liebherr a začne sa testovať koncom roka.

Monštruóznu batériu vyvinul 50-členný tím inžinierov z britskej spoločnosti Williams Advanced Engineering (WAE), ktorú spoločnosť Fortescue získala v marci minulého roka. Batéria teraz dorazila do dielne spoločnosti Fortescue v Perthe a v skutočnosti sa skladá z ôsmich samostatne chladených čiastkových balíkov, z ktorých každý obsahuje 36 batériových modulov.

Po zostavení má energetický balík rozmery neuveriteľných 3,6 x 1,6 x 2,4 metra. Uvádza sa, že ide o prvú batériu pre banské ťahače so zásobou energie 1,4 MWh a je tiež prvou batériou schopnou rýchleho nabíjania len za 30 minút. Rekuperačný brzdný systém bude tiež rekuperovať energiu pri pohybe nákladného vozidla z kopca.

Prototyp elektrického systému s kapacitou 1,4 MWh bude nainštalovaný do ťažobného nákladného vozidla Liebherr pred testovaním v zariadení v Pilbare v západnej Austrálii v priebehu roka 2023.

V júni 2022 spoločnosť Fortescue uzavrela dohodu s nemecko-švajčiarskou nadnárodnou spoločnosťou Liebherr o integrácii bezemisných technológií do jej ťažobného nákladného vozidla T 264, ktoré v súčasnosti poháňa dieselový motor s výkonom 2 700 koní. A práve toto vozidlo sa stane príjemcom 15-tonového prototypu energetického systému, ktorý bude neskôr v priebehu roka prevezený na testovanie do zariadenia v Pilbare v Západnej Austrálii.

Spoločnosť Fortescue je jedným z najväčších producentov železnej rudy na svete a jej cieľom je dosiahnuť do roku 2030 „skutočné nulové pozemné emisie“ zo svojej činnosti a nahradenie dieselového vozového parku elektrickými vozidlami na batérie alebo ekologickými vodíkovými vozidlami je veľkou súčasťou plánu dekarbonizácie spoločnosti v hodnote 6,2 miliardy USD.

Do 240-tonového elektrického banského ťahača, ktorý vyvíjajú spoločnosti Fortescue a Liebherr, sa nainštaluje batériový systém s kapacitou 1,4 MWh.

„Tento systém je prvou z mnohých technológií, ktoré môžu spoločnosti Fortescue pomôcť splniť jej vedúci cieľ v odvetví do roku 2030, ktorým sú nulové čisté emisie,“ povedal Craig Wilson, generálny riaditeľ spoločnosti WAE. „Poháňaný výlučne obnoviteľnou energiou pomôže zabrániť používaniu obrovského množstva fosílnych palív v ťažobnom priemysle, pričom cieľom je neohroziť nosnosť vozidla“.