Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bublajúce „pivné roboty“ by mohli podporiť varenie piva

Bublajúce „pivné roboty“ by mohli podporiť varenie piva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím dlhšie trvá varenie várky piva, tým väčšia je šanca, že sa dovnútra dostanú mikroorganizmy a celé to pokazia. S cieľom urýchliť a zjednodušiť tento proces vedci vyvinuli malé „pivné roboty“.

Pri výrobe piva pivovarníci začínajú extrakciou cukrov zo zŕn, ako je jačmeň, výsledkom čoho je roztok známy ako sladina. Kvasinky sa potom pridávajú do sladiny, kde fermentujú cukry a tým ich premieňajú na alkohol a aromatické zlúčeniny. Proces fermentácie trvá až štyri týždne, počas ktorých sa baktérie môžu dostať do mladiny a v konečnom dôsledku pokaziť chuť piva. Po dokončení procesu sa navyše musia z piva odfiltrovať všetky kvasinkové bunky, čo je časovo náročná úloha.

No a tu prichádzajú na rad „pivné roboty“, čiže takzvané BioBoty vytvorené profesorom Martinom Pumerom a kolegami z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, ktoré majú formu guľôčok o šírke 2 milimetre. Každá guľôčka sa vyrába zmiešaním aktívnych kvasiniek, magnetických nanočastíc oxidu železa a alginátu sodného a následným kvapkaním tekutej zmesi (po jednej kvapke) do roztoku chloridu železitého. V poslednom kroku je jedna strana každej guľôčky porézna jej vystavením alkalickému roztoku v elektrochemickom článku.

Na týchto dvoch fotografiách je vidieť, ako BioBoty uvoľňujú plynný oxid uhličitý na povrch banky sladiny (vľavo), potom klesajú, aby pokračovali vo fermentácii cukrov (vpravo).

Keď výsledné „pivné roboty“ vhodíte do banky s mladinou, najprv klesnú na dno. Keď však začnú kvasiť cukry, vytvárajú bubliny oxidu uhličitého, ktoré ich vyháňajú na povrch. Tam roboty uvoľnia do vzduchu plynný oxid uhličitý a potom opäť klesnú. Opakujú tento postup hore a dole, kým všetky cukry v mladine neskvasia. Guľôčky potom zostanú na dne banky, kde sa dajú zozbierať a odstrániť pomocou magnetu.

Tento proces je údajne oveľa rýchlejší a jednoduchší ako odfiltrovanie voľných kvasnicových buniek, ktorým fermentácia cukrov trvá dlhšie. Navyše sa zistilo, že jednotlivé šarže BioBotov možno opätovne použiť až v troch ďalších fermentačných cykloch, kým ich bude potrebné zlikvidovať.

Tím tvrdí, že technológiu by bolo ťažké rozšíriť na priemyselné využitie v jej súčasnej podobe, takže ju môžu nakoniec využívať hlavne malí výrobcovia remeselného piva.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v ACS Nano.