Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sanctuary odhaľuje humanoidného robota s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadská spoločnosť Sanctuary AI predstavila nového humanoidného robota, ktorý sa snaží o „prvú inteligenciu podobnú človeku v oblasti všeobecných robotov (General Purpose Robots - GPR) na svete“. Robot s názvom Phoenix vychádza z niektorých pôsobivých predchádzajúcich prác a šikovného „pilotovaného“ prístupu k výcviku.

Humanoidná forma určite nie je najefektívnejším tvarom pre úžitkového robota, ale je to vynikajúci tvar pre robota, ktorý je navrhnutý tak, aby prevzal čo najviac ľudských úloh. Moderný svet je konštruovaný najmä pre dvojnohé tvory okolo určitej výšky, s päťprstými rukami a protistojnými palcami, takže práve takúto podobu budú mať GPR od spoločností ako Tesla, OpenAI, Figure a ďalších.

Spoločnosť Sanctuary AI už má dostatok skúseností s humanoidnými robotmi s hornou časťou tela. V marci totiž uskutočnila týždňovú pilotnú skúšku takéhoto robota v predajni Canadian Tire Corporation a tvrdí, že robot správne vykonal 110 úloh súvisiacich s maloobchodom, vrátane vyberania, balenia, čistenia, označovania, etiketovania, skladania a ďalších.

Tento druh flexibility je pre víziu spoločnosti Sanctuary absolútne kľúčový. Tieto roboty musia byť nakoniec schopné robiť všetko, čo dokáže ľudský pracovník. Spoločnosť ich preto buduje na základe koncepcie školenia, ktorú ako prvá zaviedla spoločnosť Kindred, ktorú založila spoluzakladateľka spoločnosti Sanctuary Suzanne Gilbertová a ktorú pred predajom spoločnosti Ocado v roku 2020 viedol spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Sanctuary Geordie Rose.

Roboty sa v podstate učia jednotlivé úlohy prostredníctvom teleprezentácie. Ľudský operátor s náhlavnou súpravou VR je pripojený k zariadeniu na zachytávanie pohybu a vidí, čo robot vidí prostredníctvom svojich kamerových systémov, a cíti, čo „cíti“ prostredníctvom svojich senzorov. Operátor svojimi úkonmi riadi robota, zatiaľ čo systémy umelej inteligencie robota sledujú, cítia a učia sa.

Humanoidný robot s umelou inteligenciou Sanctuary Phoenix.

Keď umelá inteligencia identifikuje vzory pohybu, začne si vytvárať repertoár činností relevantných pre danú úlohu a v určitom okamihu je pripravená samostatne prevziať danú úlohu. V prípade pilotného projektu spoločnosti Canadian Tire Corporation sa výcvik uskutočnil v centrále spoločnosti Sanctuary v laboratóriách navrhnutých tak, aby presne reprodukovali pracovné prostredie spoločnosti Canadian Tire Corporation.

Nanešťastie, technológia pilotovaného učenia spoločnosti Sanctuary znamená, že nie je možné určiť, či jej roboty konajú autonómne alebo prostredníctvom teleprezentácie, keď predvádzajú svoje schopnosti v mnohých videách spoločnosti. V aprílovom príspevku na blogu s názvom „Úprimnosť v technologickej komunikácii, marketingu a rozprávaní príbehov“ spoločnosť priznáva, že „vo väčšine videí, ktoré zverejnila, sú roboty ovládané teleoperátorom“.

Hoci sú tieto videá dobrými ukážkami dokazujúcimi schopnosti hardvéru pri rôznych úlohách, ťažko povedať, ako je to s tým skutočne dôležitým, teda softvérom umelej inteligencie a jeho schopnosťou flexibilne a užitočne napodobňovať úlohy.

Napriek tomu spoločnosť Sanctuary AI zatlačila na pílu a pridala robotovi spodnú polovicu. Nový GPR Phoenix meria 170 centimetrov a váži 70 kilogramov. Môže niesť úžitkové zaťaženie do 25 kilogramov a jeho ruky majú až 20 stupňov voľnosti a haptickú technológiu, ktorá poskytuje niečo, čo sa približuje zmyslu pre dotyk.

Spoločnosť Sanctuary navrhla celkom neuveriteľné robotické ruky s až 20 stupňami voľnosti a hmatovou spätnou väzbou.

Robot beží na „kognitívnej architektúre a softvérovej platforme“ s názvom Carbon, ktorá zahŕňa nielen pilotované učenie a posilňovanie schopností, ale aj veľké jazykové modely umelej inteligencie, takže by mal byť nakoniec schopný konverzovať rovnako ako ChatGPT a prijímať pokyny v prirodzenom jazyku.

Spoločnosť Sanctuary ide vo vyhláseniach tak ďaleko, že hovorí, že platforma Carbon „umožňuje robotovi Phoenix myslieť a konať tak, aby dokončil úlohy ako človek“, spolu so schopnosťami plánovania, konania a správania zameraných na dosiahnutie cieľa.

Jedna vec, ktorú Phoenix momentálne kuriózne nevie a zdá sa, že sa ju momentálne ani neplánuje naučiť, je chôdza. Robot má nohy, ale spoločnosť Sanctuary ho postavila na kolieskovej platforme a zdá, že je s týmto usporiadaním úplne spokojná, kým iná spoločnosť nepríde s vhodným algoritmom chôdze, ktorý by sa dal kúpiť či licencovať do robota. Dovtedy sa bude pohybovať maximálnou rýchlosťou 4,8 km / h.

Tak či onak, humanoidné pracovné roboty poháňané umelou inteligenciou majú v roku 2023 veľkú pozornosť a samotné ruky modelu Phoenix z neho robia dôstojného účastníka v tejto oblasti. Množstvo firiem nájde pre túto vec prácu aj bez nôh alebo s nohami, ak sa robot nakoniec naučí ich používať. Spoločnosť Sanctuary, financovaná sumou viac ako 100 miliónov USD, má teda v tejto oblasti veľkú šancu zaujať.