Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Agilný humanoidný robot Unitree H1 prekonal svetový rýchlostný rekord

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Unitree Robotics tvrdí, že jej humanoidný robot H1 dosiahol nový svetový rýchlostný rekord. Robot H1 sa pritom dokázal rútiť rýchlosťou až 3,3 metra za sekundu (11,9 km / h) a preukázal aj svoje agilné schopnosti.

Model H1 bol prvýkrát ohlásený v decembri minulého roka a je prvým humanoidným robotom spoločnosti Unitree. V minulosti bola spoločnosť známa skôr svojimi štvornohými robotmi podobnými psom.

Humanoidný robot Unitree H1 Evolution V3.0.

Pôvodne ohlásená verzia H1 je vysoká 1 805 milimetrov, váži približne 47 kilogramov a môže niesť úžitkové zaťaženie až 30 kilogramov. Každá z jeho nôh má päť stupňov voľnosti vďaka kĺbom v bedrovom, kolennom a členkovom kĺbe. Kĺby v ramene a lakti dávajú každej ruke celkovo štyri stupne voľnosti.

Robot sníma svoje okolie v rozsahu 360 stupňov prostredníctvom kamery Intel RealSense D435i so snímaním hĺbky na hlave a modulu Livox MID360 LiDAR. Výstupy z týchto zariadení analyzujú v reálnom čase dva mikroprocesory Intel Core i7-1265U.

Humanoidný robot Unitree H1 Evolution V3.0.

Najnovšia verzia humanoidného robota H1, nazvaná ako Evolution V3.0, dokáže chodiť po rovnom povrchu rýchlosťou 3,3 m / s. Podľa spoločnosti Unitree je to nový svetový rýchlostný rekord pre humanoidného robota plnej veľkosti. Humanoid Unitree H1 Evolution V3.0 pritom nielen rýchlo chodí, ale aj tancuje, kedy predvádza koordináciu celého tela, vystupuje a zostupuje po schodoch a skáče tak vysoko ako človek stojaci vedľa neho.

No záujemcovia o rýchleho a agilného humanoidného robota H1 si na neho budú musieť počkať tri až desať rokov, pričom za neho zaplatia 90 000 USD (približne 82 979 EUR).

Humanoidný robot Unitree H1 Evolution V3.0.