Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot, ktorý sa dokáže postaviť a chodiť vzpriamene

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty so štyrmi nohami s kolieskami na koncoch môžu byť celkom užitočné, no čínska spoločnosť LimX Dynamics však posúva veci ešte ďalej. Jej štvornohý robot s názvom W1 je teraz schopný postaviť sa na zadné a chodiť na dvoch „nohách“.

Robot W1 má štyri nohy, z ktorých každá má na konci poháňané koleso. Pri prechádzaní hladkými cestami, chodníkmi, podlahami alebo čímkoľvek iným sa W1-tka jednoducho prevaľuje na kolesách s optimálnou rýchlosťou a energetickou účinnosťou. Ak však potrebuje prejsť cez prekážky, prejsť nerovným terénom alebo vyliezť / zostúpiť po schodoch, zastaví sa a zablokuje zadné kolesá. Potom použije tieto kolesá ako nohy.

Štvornohý robot LimX W1, ktorý dokáže chodiť po dvoch zadných nohách.

Hoci v tejto chvíli nebolo poskytnutých veľa technických detailov, stojaci štvornohý robot sa môže dodatočne otáčať o 360 stupňov na mieste, otáčať sa o 90 stupňov, prechádzať sa medzi prekážkami, ako sú regály s balíkmi, a zotaviť sa z kolízií bez toho, aby sa prevrátil. Tiež sa prepne zo štvornožky do dvojnohého režimu za menej ako jednu sekundu a pri úplne vzpriamenej polohe meria na výšku 152 centimetrov.

Štvornohý robot LimX W1, ktorý dokáže chodiť po dvoch zadných nohách.

Vo zverejnenom videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, spoločnosť LimX iba ukazuje, ako robot W1 kráča na dvoch nohách po hladkej podlahe. Nie je teda úplne jasné, či dokáže vyliezť po schodoch po dvoch nohách alebo či na to musí padnúť na všetky štyri nohy. Bolo by tiež dobré vedieť, či robot môže vykonávať úlohy, ako je uchopenie predmetov prednými nohami v stoji, čím by sa dal využiť na prenášanie nákladu.

Štvornohý robot LimX W1, ktorý dokáže chodiť po dvoch zadných nohách.