Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoid GR-1 získal 360-stupňový pohľad na svet okolo seba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Namiesto vybavenia svojho univerzálneho humanoida GR-1 kompletnou súpravou senzorov novej generácie, vrátane takých vecí, ako sú radar a LiDAR, sa inžinieri zo spoločnosti Fourier Intelligence rozhodli venovať iba počítačovému zraku.

Ich humanoid GR-1 má okolo rámu šesť RGB kamier pre 360-stupňový pohľad na svet okolo. Toto nastavenie tiež zabezpečuje vytvorenie mapy z vtáčej perspektívy pomocou údajov kamery a neurónovej siete, ktorá sa učí z kontextu, aby generovala 3D priestorové prvky a virtuálne objekty.

Spoločnosť tvrdí, že technológia „potom prekladá údaje do trojrozmernej siete, čo pomáha GR-1tke sa navigovať v priechodných i nepriechodných oblastiach.“ Robot nedávno vykonal testy chôdze vonku, kde sa uvádza, že preukázal „vysokú účinnosť a presnosť pri zisťovaní vozidiel a chodcov“ v reálnom čase.

Táto cesta vývoja by mala výrazne znížiť náklady na hardvér. A to všetko pri „zlepšení vnímania prostredia GR-1tky k životnému prostrediu, dosahovaniu bezpečnejších a efektívnejších operácií s ľudskou presnosťou.“

Nový model humanoidného robota s umelou inteligenciou Fourier GR-1.

Súčasný model humanoida GR-1 vyzerá veľmi odlišne od kostrových prototypov s otvorenými tvárami, ktoré boli predstavené minulý rok. Nový humanoid je údajne schopný kráčať rýchlosťou podobnou ľudskej chôdzi po rôznych povrchoch, pričom algoritmy adaptívnej rovnováhy pomáhajú udržiavať ho vo vzpriamenej polohe pri stúpaní alebo klesaní po svahoch.

Spoločnosť ďalej uvádza, že GR-1 má na svojom tele 54 stupňov voľnosti. To znamená tri v hlave a páse, sedem v každom ramene a jedenásť v každej päťprstovej ruke a šesť v každej nohe. Robot sa môže pochváliť maximálnym krútiacim momentom 230 Nm. A tiež má zvláštne vyzerajúce fialové bedrové nárazníky.

Systém jeho umelej inteligencie údajne zahŕňa „multimodálny jazykový model podobný ChatGPT, ako aj pokročilé sémantické znalosti, spracovanie prirodzeného jazyka a logické uvažovanie.“

Šesť kamerových modulov RGB v kombinácii so spracovaním umelej inteligencie umožňuje GR-1 „vidieť“ svet okolo seba a vytvárať 3D mapu, ktorá pomáha s navigáciou v reálnom čase a vyhýbaním sa prekážkam.

Humanoid má teraz tvár, ktorá je domovom displeja s vysokým rozlíšením, reproduktorov a mikrofónu. Systém všestranného videnia mu umožňuje nielen mapovať a navigovať svoje okolie v reálnom čase, ale podporuje aj jeho schopnosti vyhýbať sa prekážkam a kolíziám.

„Tento pokrok predstavuje novú etapu nášho výskumu v stelesnenej umelej inteligencie,“ povedal Roger Cai, riaditeľ pre výskum a vývoj robotických aplikácií spoločnosti Fourier Intelligence. „S naším riešením pre čisté videnie je GR-1 pripravený hrať kľúčovú úlohu v rôznych aplikáciách, ako je lekárska rehabilitácia, rodinné služby, recepcia a poradenstvo, bezpečnostná kontrola, núdzová záchrana a priemyselná výroba.“