Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoid Figure 01 trénuje na svoju prvú montážnu prácu v BMW

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takmer pred šiestimi mesiacmi spoločnosť Figure oznámila, že jej žiarivo strieborný humanoidný robot 01 dostal svoju prvú prácu vo výrobnom závode BMW. Pri tejto príležitosti sa trénuje a nové video ukazuje, ako ďaleko sa tento univerzálny pracovník dostal.

Momentálne je vo vývoji množstvo humanoidov poháňaných umelou inteligenciou, so všetkými druhmi rôznych hardvérových a vzdelávacích prístupov, ale všetky sú zamerané na rovnaký cieľ: prevziať akúkoľvek fyzickú úlohu, ktorú človek robí a vykonať túto prácu lacnejšie a dôslednejšie.

Čím viac sa toho naučia robiť, tým viac robotov môžu tieto spoločnosti predať, čím potenciálne oddelia ekonomický rast od počtu obyvateľov a uvoľnia zdroj pracovnej sily. Znie to síce ako divoký sen, no hardvér vyzerá prekvapivo schopne, a hoci modely umelej inteligencie, ktoré trénujú a riadia tieto roboty, sú ešte v plienkach, rozhodne sa zdá, že napredujú pôsobivým tempom. Už teraz je jasné, že tieto stroje sa budú líšiť od tradičných priemyselných robotov, keď začnú aj hovoriť. V prípade Figure s použitím hlasového nástroja a jazykového modelu od spoločnosti OpenAI.

Skutočný humanoid na všeobecné použitie je ešte na míle vzdialený, no spoločnosti, ktoré ich vyrábajú, ich chcú čo najskôr prinútiť robiť jednoduché užitočné úlohy v reálnych zákazníckych operáciách. Pravdepodobne ide skôr o zhromažďovanie údajov a vzdelávanie zákazníkov o tom, ako pracovať s týmito robotickými zamestnancami, než o skutočný zdroj príjmov. V každom prípade sa zdá, že výroba automobilov je kľúčovým odvetvím pre skoré prijatie humanoidných robotov.

Spoločnosť Figure teraz zverejnila tréning plne autonómneho humanoidného robota 01 vo videu „BMW Full Use Case“, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.

Humanoid Figure 01 manipuluje s automobilovými dielmi v rámci prípravy na svoju prvú skutočnú prácu v BMW.

Humanoid 01 sa učí chápať veľké, zložité tvary pomocou prstov s gumenou špičkou. Učí sa pohybovať lisovanými dielmi bez búchania do vecí. Zdvihnutie dvoch menších kúskov jednou rukou je o niečo menej pôsobivé, pretože každý človek by to urobil raz dva. Robot však správne identifikuje, že ich dostal nesprávnym smerom, zorientuje sa a zarovná ich a nasmeruje ich na správnu cestu. A keď si všimne, že tam nesedia úplne správne, priklepne ich na miesto chrbtom ruky, čím opraví svoje vlastné chyby.

01-tka teraz zvláda prácu s oveľa zložitejšími a zaujímavejšími tvarmi, ktoré si vyžadujú zložitejšie úchopy. A nie je to len umiestnenie škatule na dopravný pás, je to zoradenie zložitých lisovaných dielov, aby sa dali umiestniť do presných otvorov.

Bude fascinujúce vidieť, ako tieto humanoidné roboty budú fungovať v reálnej práci. Zo začiatku budú pomalé, ťažkopádne a obmedzené, ale ako sa ich modely správania umelej inteligencie vyvíjajú, ich pohyb aj tempo získavania zručností sa určite zrýchli.

Aby sa však mohli vyrábať masovo a začať robiť obrovské celospoločenské zmeny, budú musieť preukázať jasnú ekonomickú výhodu oproti dnešným robotníkom z mäsa a kostí.