Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické ťažké stroje Volvo sa testujú v kameňolome bez emisií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V lomoch sa doteraz v prašnom prostredí pohybovali ťažké stroje s naftovým pohonom, ktoré do ovzdušia vypúšťali množstvo výfukových plynov. No vývojári zo spoločnosti Volvo Construction Equipment vidia aj v tejto oblasti priemyslu nádej pre ekologickú prevádzku. Tí sa spojili so spoločnosťou Skanska a v reálnych podmienkach kameňolomu si otestovali koncept ťažkých strojov s elektrickým pohonom. Jeden zo strojov je dokonca plne autonómny.

Testovací projekt bude prebiehať po dobu 10 týždňov v prostredí kameňolomu Vikan Kross v Göteborgu vo Švédsku. Každá váza prepravy bude elektrifikovaná, čiže ako tvrdí Volvo „od výkopu, cez primárne drvenie, až po prepravu na sekundárne drvenie“. Spoločnosť však pripúšťa, že v priestoroch kameňolomu sa nejaké to malé množstvo nafty stále použije. V kameňolome spoločnosti Skanska pritom bude skúšobná prevádzka elektrických strojov prebiehať na rovnakej úrovni ako predtým s naftovými. Očakáva sa však zníženie emisií uhlíka až o 95 %, rovnako ako zníženie prevádzkových nákladov až o 25 %.

Elektrickýé nakladacie vozidlo Volvo HX2 s plne autonómnym pohonom.

Vývojári zo spoločnosti Volvo Construction Equipment vyvinuli pre tento projekt kameňolomu bez emisií nové koncepty strojov ako aj nové pracovné metódy a systémy riadenia prevádzky. Počas testovania boli nahradené tri ťažké nakladacie stroje za flotilu ôsmich elektrických nakladacích vozidiel HX2 s plne autonómnym pohonom. Systém disponuje senzormi, ktoré pomôžu identifikovať a vyhnúť sa prekážkam na ceste. Tieto vozidlá sa použijú na prepravu materiálu z primárneho mobilného drviča do sekundárneho statického drviča.

Koncept elektrického rýpadla Volvo EX1 s dvojitým napájaním.

Primárny drvič sa naplní s pomocou konceptu elektrického rýpadla EX1 s dvojitým napájaním. Tento stroj vychádza z modelu Volvo EC750 a počas prevádzky bude statický a káblom pripojený do elektrickej siete pre kontinuálnu bezporuchovú prevádzku. Ak bude potrebné stroj presunúť, k slovu sa prihlási naftový motor.

Malý naftový motor sa tiež dostal aj do posledného prototypu kolesového nakladača LX1. Elektrická časť pohonu vozidla pozostáva z elektromotorov namontovaných na kolesách, elektrickej hydrauliky a batériového systému. Spoločnosť Volvo sa domnieva, že prototyp by mal byť schopný urobiť prácu bežného kolesového nakladača, ktorý je oproti tomuto oveľa väčší.

Kolesový elektrický nakladač Volvo LX1.