Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sklápacie nákladné vozidlo bez kabíny predvádza budúcnosť ťažby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Scania už vyvinula niekoľko autonómnych nákladných vozidiel, ktoré už vo viacerých prevádzkach. Tieto vozidlá majú kabínu pre prípad, žeby riadenie musel prevziať ľudský pracovník. Teraz však Scania predstavila koncept autonómneho nákladného vozidla, ktoré je úplne bez kabíny.

Nové autonómne sklápacie nákladné vozidlo nesie názov AXL a je riadené výlučne externým logistickým systémom. Ten vozidlu dáva informácie, kam má ísť a ako čo má robiť. Odstránenie kabíny prinieslo tiež podstatnú zmenu vozidla a zostalo viac miesta pre náklad. Je to zároveň aj lacnejšie riešenie ako autonómne nákladné vozidlo s kabínou a navyše pri prípadnej nehode nebude ublížené žiadnemu človeku.

Koncept autonómneho sklápacieho nákladného vozidla Scania AXL.

Autonómny sklápač AXL je v štádiu konceptu, no podľa spoločnosti Scania nie je vozidlo vybavené žiadnymi budúcimi technológiami, ale spolieha sa na dnes už bežné technológie. Vozidlo je poháňané biopalivom a pre vnímanie okolitého prostredia využíva kamery, radary, laserové lúče, GPS a LiDAR. V rámci bezpečnosti je sklápacie vozidlo orámované bielym osvetlením, ktoré ukáže, že detegovalo ľudí alebo objekty okolo neho, ktorým je potrebné sa vyhnúť. Človek tak má vizuálnu pomôcku, že ho vozidlo videlo a nezrazí ho.

Koncept autonómneho sklápacieho nákladného vozidla Scania AXL.

Koncept AXL nie je zameraný na rušné prostredie jazdy na cestách, ale je vhodný na používanie v ťažobnom priemysle a v uzavretých areáloch, teda oblastiach, ktoré sú oveľa predvídateľnejšie a kontrolovateľnejšie. S autonómnymi nákladnými vozidlami, ktoré sú už v prevádzke po celom svete, je tak len otázka času, kým sa začnú komerčne vyrábať aj prvé autonómne nákladné vozidlá bez kabín.

Koncept autonómneho sklápacieho nákladného vozidla Scania AXL.