Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron na vodík skontroluje až 80 kilometrov plynových potrubí

Dron na vodík skontroluje až 80 kilometrov plynových potrubí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vodíkové palivové články sú jedným z alternatívnych pohonov v automobilovom priemysle, no táto technológia si našla cestu už aj do sveta lietajúcich dronov. Kórejský výrobca Doosan Mobility Innovation predstavil dron na vodíkový pohon, ktorý je navrhnutý na diaľkovú inšpekciu potrubí, pričom na plnú nádrž preletí až 80,5 kilometra.

Dron DS30 má podobu oktokoptéry so štyrmi hlavnými ramenami, z ktorých sa vetvia ďalšie dve ramená s vrtuľami. Na jedno naplnenie svojej vodíkovej nádrže dokáže dron údajne lietať po dobu až 120 minúť a je schopný uniesť maximálne 5 kilogramov úžitkového zaťaženia. No treba spomenúť, že dvojhodinový čas letu je možný iba v prípade, že nie je dron naložený.

Dron DS30 s vodíkovím pohonom.

Pre nový projekt sa spoločnosť Doosan Mobility Innovation spojila s gruzínskou firmou Skyfire Consulting a americkým výrobcom palivových článkov ReadyH2. Začiatkom budúceho týždňa začne nemenovaná americká plynárenská spoločnosť používať dron DS30 na vizuálnu kontrolu významného amerického plynovodu. Dron bude bez prerušenia letieť po trase s dĺžkou takmer 80,5 km (50 míľ) a potom pristane na jednej z niekoľkých čerpacích staníc ReadyH2, ktoré sú umiestnené pozdĺž trasy. Ľudský operátor tam manuálne doplní nádrž, no proces doplňovania paliva by mohol byť v budúcnosti plne automatizovaný.

Dron bude potom pokračovať v kontrole plynovodu ďalších 80,5 kilometrov, až kým nepriletí k ďalšej stanici. Pilotný projekt diaľkovej leteckej inšpekcie plynovodu bude pritom trvať šesť mesiacov, počas ktorých bude dron pracovať v rôznych poveternostných podmienkach a bude reagovať na postupné núdzové situácie, ako sú úniky plynu. Momentálne bude dron diaľkovo riadený operátorom, no ako sa bude systém ďalej vyvíjať, môže sa inšpekcia stať autonómna bez ľudského zásahu.

Dron DS30 s vodíkovím pohonom.