Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém kontroly kvality počúva správne kliknutia na montážnej linke

Systém kontroly kvality počúva správne kliknutia na montážnej linke
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa na montážnej linke vo fabrike prepoja dve súčiastky produktu, zvyčajne vydajú uspokojivý zvuk „kliknutia“. Novo vyvinutý systém založený na umelej inteligencii pritom dokáže počúvať takéto zvuky a zistiť, či sa nevyskytli chyby počas montáže prostredníctvom robotických ramien.

Táto technológia bola vytvorená v nemeckom Inštitúte Fraunhofer pre digitálne mediálne technológie. Skladá sa z jednotiek zvukových senzorov, ktoré sa dajú namontovať priamo na robotické zariadenie alebo na blízku stenu či iný povrch. Každá jednotka pritom nie je „väčšia ako balíček cigariet“ a obsahuje mikrofón, batériu a mikroprocesor, ktorý analyzuje zvukové signály priamo v rámci tohto modulu.

Vďaka strojovému učeniu sa systém kontroly kvality najprv zaškolí na rozpoznávanie zvukov konkrétnych komponentov, keď sú správane spojené. Systém je potom schopný zistiť, kedy robotické zariadenie vykonalo pohyby, ktoré mali viesť k úspešnému spojeniu, no zvuk sa pritom nevyskytol. Tento stav potom zobrazí ako chybové hlásenie, upozorní na to supervízora a zaznamená incident.

Použitím algoritmov založených na umelej inteligencii je systém navyše schopný ignorovať irelevantný hluk v pozadí a dokáže citlivo rozlišovať medzi viacerými cieľovými zvukmi. To znamená, že jedna senzorická jednotka by sa mohla na montážnej linke dať použiť na kontrolu úspešného spojenia rôznych komponentov.

Technológia by mohla umožniť výrobcom včas rozpoznať príznaky poškodenia alebo nesprávnej kompletizácie produkty a znížiť tak neplánované prestoje, harmonizovať pracovné postupy vo výrobe a zvýšiť efektívnosť celej prevádzky.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Fraunhofer).