Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovší štvornohý robot ANYmal je pripravený vykonávať kontroly

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chodiaci robot ANYmal, z dielne vývojárov zo švajčiarskej spoločnosti ANYbotics, je tu s nami už zopár rokov. Teraz výrobca oznámil príchod nového plne autonómneho štvornohého robota, ktorý je vybavený analytickým softvérom pre komplexnú inšpekciu v energetických a priemyselných spracovateľských závodoch.

Nový štvornohý robot nesie označenie ANYmal D a jeho úlohou je prejsť celé zariadenie a skontrolovať jeho chod tak, aby počas práce zastúpil ľudských kontrolórov v potenciálne nebezpečnom prostredí alebo v ťažko dostupných miestach.

Roboti na pásoch alebo kolesách majú problém s úzkymi priestormi a strmými schodmi, čo sú miesta, ktoré sa v takýchto zariadeniach bežne vyskytujú. Chodiaci štvornohý robot však zvláda členitý terén a vie sa lepšie vyhýbať prekážkam. Môže tiež prekonávať medzery v podlahe, zdolávať šikmé plošiny a pohybovať sa všetkými smermi. Ak by nebodaj spadol, jeho mechanizmus ho opäť dostane na všetky štyri nohy. O prevádzku za každých podmienok sa postará ochrana proti vniknutiu prachu a vody s kategóriou krytia IP67.

Štvornohý autonómny robot ANYmal D.

Robot ANYmal D disponuje kombináciou hĺbkových kamier, 360-stupňového LiDARu a širokouhlých farebných kamier, vďaka čomu sa dokáže samostatne prechádzať po celej budove alebo závode bez pomoci ľudského operátora. Tvorcovia tvrdia, že robotovi by malo stačiť prejsť očakávanú inšpekčnú trasu s ľudským asistentom len raz, a potom môže po nej chodiť opakovane tak dlho, ako je to potrebné. Popri tom sa zastavuje, aby skontroloval prevádzku strojov v závode.

Štvornohý autonómny robot ANYmal D.

Robot je na zadnej strane vybavený inšpekčnou výklopnou jednotkou a senzormi na vizuálne, tepelné a akustické merania. Modul 4K kamery má 20-násobné optické priblíženie, ktoré umožní vykonať vizuálnu kontrolu bez toho, aby sa musel robot priblížiť. Termálna kamera má teplotný rozsah -20 až 500 ° C, zatiaľ čo smerový mikrofón dokáže zaznamenávať akustické merania v rozsahu zvukových a ultrazvukových frekvencií. Zabudovaný počítač umožňuje nepretržitú prevádzku robota aj v prípade, že jeho sieťové pripojenie vypadne. Aby sa tento robotický inšpektor mohol vybrať aj do tmavých kútov, je vybavený LED reflektorom s jasom 3 500 lúmenov.

Ak sa počas obhliadky zistí problém, robot okamžite odošle výstrahu do riadiacej miestnosti prostredníctvom Wi-Fi siete alebo voliteľne prostredníctvom modulu 4G / LTE, aby mohol ľudský technik vykonať kontrolu a problém vyriešiť.

Štvornohý autonómny robot ANYmal D.

Štvornohý autonómny robot ANYmal D je navrhnutý pre dennú a nočnú prevádzku a jeho batéria vydrží 90 minút práce na jedno nabitie. Keď sa kapacita batérie blíži k nule, robot sa môže vrátiť na strategicky umiestnenú dokovaciu stanicu a nabiť ju do plnej kapacity.

ANYbotics hovorí, že pri procese nasadenia bude úzko spolupracovať so zákazníkmi na identifikácii úloh, ktoré môže robot vykonať, vytvárať inšpekčné simulácie, zúčastňovať sa demonštrácií na mieste a využívať pilotné testovanie. Spoločnosť tiež poskytne školenie a podporu zamestnancom zariadenia. Očakáva sa, že prvé roboty by sa do práce mali zapojiť neskôr v tomto roku.

Štvornohý autonómny robot ANYmal D.