Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stíhač dronov vyhadzuje vlastné vrtule na zachytenie dronu do siete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu rokov bolo vytvorených množstvo dronov, ktoré sú určené na zachytávanie iných dronov. Jeden z najnovších, s príhodným názvom Drone Interceptor (Stíhač dronov), využíva na túto úlohu odpojiteľné vrtule, ktoré natiahnu sieť okolo dronu, ktorý narušil chránený vzdušný priestor.

Tento stíhací dron, ktorý navrhli litovskí vývojári zo spoločnosti Lamat, má podobu kvadrokoptéry s veľmi vysokým pomerom výkonu ku hmotnosti. Táto vlastnosť umožňuje stroju Drone Interceptor rýchlo vzlietnuť, dostať sa k problematickému cieľovému dronu a krúžiť okolo neho, aby ho nasnímal palubnou kamerou. Tá v reálnom čase prenáša video operátorovi na zemi, ktorý tak môže posúdiť nebezpečenstvo.

Po zistení, že druhý dron by mal byť skutočne zostrelený, sa Drone Interceptor umiestni pod neho. Na pokyn operátora sa jeho štyri vrtule prudko zrýchlia a oddelia od ramien. Zároveň sa tak uvoľní aj zabalená kevlarová sieť, ku ktorej sú vrtule pripevnené. Keď oddelené vrtule pokračujú v lete smerom nahor, roztiahnu sieť medzi sebou, takže sa obtočí okolo druhého dronu. Jeho vrtule sú tak zakliesnené v sieti a padá na zem.

Každý zo stíhacích dronov Drone Interceptor by mohol byť uložený vo vlastnom štartovacom boxe.

Hlavné telo dronu Drone Interceptor tiež padá k zemi, no je pri tom zavesené na automaticky spustenom padáku. Počas klesania tiež vydáva hlasný pípavý zvuk, čo umožňuje jeho ľahšie nájdenie a vyzdvihnutie na opätovné použitie.

Vývojári si predstavujú scenár, v ktorom by boli pozemné hliadkovacie vozidlá vybavené viacerými týmito stíhacími dronmi, pričom každý z nich by bol vo vlastnom štartovacom boxe. Vždy, keď by bol spozorovaný, ktorý neoprávnene vnikol do zakázanej oblasti, vodič / operátor by mohol zastaviť a poslať za ním jeden zo stíhacích dronov na jeho zneškodnenie.

V súčasnej podobe je technológia Drone Interceptor vo fáze prototypu a zatiaľ nie sú známe bližšie informácie o jej komercializácii.

Drone Interceptor je vyrobený z komponentov pretekárskych dronov a obsahuje dve kamery. Bočnú na vyhodnocovanie iných dronov a hornú na umiestnenie pod nimi.