Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Hera unesie 15 kg, lieta až hodinu a dokonca sa zmestí do batohu

Dron Hera unesie 15 kg, lieta až hodinu a dokonca sa zmestí do batohu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existujú drony s veľkou nosnosťou, zvyčajne ide o veľké stroje, ktoré sa musia prepravovať vo vozidle. Nový priemyselný dron Hera však dokáže zdvihnúť až 15 kilogramov, no zároveň ho môže prenášať jedna osoba v batohu.

Kvadrokoptéra Hera, ktorú vyrába americká spoločnosť Realtime Robotics, má rám z veľkej časti vyrobený z uhlíkových vlákien a jej ramená s vrtuľami sa dajú sklopiť na účely prepravy a skladovania. V zloženom stave má dron rozmery 55 x 34 x 22 cm, takže sa dá zbaliť a prenášať v batohu na chrbte.

Jeho hmotnosť je 15 kilogramov, rovnako ako je jeho maximálne úžitkové zaťaženie. Podľa výrobcu je takáto nosnosť minimálne 2,5-krát vyššia ako u iných skladacích dronov podobných rozmerov.

Profesionálny skladací dron Hera.

Náklad môže mať podobu štyroch samostatných kamier namontovaných na stabilizačnom závese alebo iných senzorov. Dron môže byť napríklad vybavený vizuálnou, termálnou a korónovou kamerou, spolu s jednotkou LiDAR, a to všetko naraz. Okrem toho, keďže dron Hera je vybavený zaťahovacím podvozkom, kamery sa môžu otáčať o 360 stupňov bez toho, aby sa im do záberu dostala akákoľvek časť stroja.

Profesionálny skladací dron Hera.

Dron Hera sa môže pochváliť aj pôsobivou dobou prevádzky, pričom jedno nabitie jeho 44,4-voltovej lítiovej batérie s kapacitou 29 400 mAh mu údajne umožňuje letieť bez úžitkového zaťaženia až 56 minút. Toto číslo klesne na stále slušných 46 minút, ak nesie 2,6 kg náklad v podobe kamery Phase One P3 na stabilizačnom závese.

Profesionálny skladací dron Hera.

Komerční, priemyselní alebo vojenskí záujemcovia si môžu dron Hera predobjednať už teraz, pričom jeho dodávka by sa mala začať v auguste. Podľa dostupných informácií bude cena základnej verzie necelých 24 900 dolárov.