Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hydraulický dron Flowcopter s dlhým doletom zdvihne poriadnu váhu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Unikátny bezpilotný dron s veľkou nosnosťou Flowcopter sľubuje, že prepíše výkon a dolet elektrických dronov pomocou motora Rotax a hydraulických motorov s ohnutou osou. V súčasnosti pri testovaní dokáže tento stroj zdvihnúť do vzduchu váhu až 95 kilogramov.

Hydraulický dron Flowcopter sľubuje mimoriadny dolet do vzdialenosti až 900 kilometrov a viac ako šesťhodinovú výdrž, ako aj obrovské maximálne úžitkové zaťaženie až 150 kilogramov. Je skonštruovaný pre mimoriadne dlhý dolet, zameraný najmä na dodávky do veľmi vzdialených osád a na ropné plošiny na mori, ako aj na dlhšie pátracie a záchranné misie a poľnohospodárske využitie s dlhou výdržou.

Tieto prípady použitia jednoducho nie je možné naplniť plne elektrickými pohonnými jednotkami. Špecifická energia lítium-iónových batérií sa nedá porovnávať s fosílnymi palivami. Spaľovacie motory však nie sú vhodné na takmer okamžité nastavenie krútiaceho momentu, ktoré je potrebné na vyváženie multikoptéry vo vzduchu.

Vysokoúčinné digitálne objemové čerpadlo dokáže regulovať prietok medzi viacerými hadicami s jemnou kontrolou.

Riešenie spoločnosti Flowcopter preto spočíva v prevádzke leteckého motora Rotax cez digitálne objemové čerpadlo, ktoré dokáže rýchlo a presne regulovať tlak do lacných hydraulických motorov s vysokým krútiacim momentom, ktoré poháňajú každú vrtuľu. Výdrž na fosílne palivo sa tak stretáva s veľmi rýchlou reguláciou krútiaceho momentu.

Spoločnosť Flowcopter v posledných mesiacoch zverejnila niekoľko testovacích videí, všetky na pozemných povrazoch a záchytných lanách, na ktorých je tento veľký dron naložený údajne 95 kg vzpieračskými kotúčmi a drží sa v závese. Jedno z videí si môžete pozrieť TU alebo na začiatku článku.

Spoločnosť Flowcopter začína letové testy prvého hydraulicky poháňaného dronu na svete.

Zdá sa, že z hľadiska stability je digitálne výtlačné čerpadlo schopné robiť svoju prácu, aspoň v bezveternom sklade. Rozhodne sa dron nezdá byť taký stabilný ako niektoré väčšie stroje eVTOL, no v tejto fáze nie je jasné, či to súvisí skôr so softvérom na riadenie letu, alebo výtlačné čerpadlo trochu zaostáva za akciou. Treba si tak počkať na ďalšie prototypy, ktoré budú bližšie ku konečnému produktu.

Hoci lietanie na fosílne palivo robí z tejto veci tak trochu dinosaura ešte skôr, ako sa vôbec dostane do akcie, v skutočnosti môžu takéto bezpilotné lietacie stroje rozhodne zohrať úlohu v úsilí o zníženie emisií uhlíka. Mnohé z cieľových misií dronu Flowcopter totiž v súčasnosti vykonávajú vrtuľníky. Takáto vec by tak mohla niektoré úlohy vrtuľníka vykonať s použitím oveľa menšieho množstva paliva. Tým sa znížia celkové emisie, ako aj riziko pre ľudských pilotov a znížia sa aj prevádzkové náklady. Takže hoci to nie je úplne dokonalé, je to aspoň krok vpred.