Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia umožní podvodným dronom vizuálne zamerať ciele

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri diaľkovom ovládaní podvodného dronu v tečúcej vode môže byť ťažké udržať kameru zariadenia zameranú na konkrétny cieľ. Nová platforma pre počítačové videnie založená na umelej inteligencii však umožňuje, aby existujúce drony FiFish od spoločnosti Qysea to mohli robiť automaticky.

Predstavený inteligentný systém je známy ako AI Vision Lock. Aktivuje sa prostredníctvom aktualizovanej verzie ovládacej aplikácie, ktorá na dotykovej obrazovke smartfónu alebo tabletu zobrazuje živý prenos z HD kamery podvodného dronu. Používatelia jednoducho ťuknú na obraz nehybného cieľa, či už ide o koral, pilier mosta, poškodenú sieť v rybej farme alebo niečo iné na tejto obrazovke. Podvodný dron potom reaguje tak, že jeho kamera udržiava daný predmet v strede záberu, až kým nedostane iné upozornenie.

Podvodný dron Qysea FiFish V6.

Podvodný dron FiFish pritom využíva vnútorný navigačný systém, ktorý monitoruje jeho orientáciu a polohu v trojrozmernom priestore na základe spätnej väzby z akcelerometra a gyroskopu. Ak zistí, že ho prúdy alebo iné faktory posúvajú mimo cieľa, selektívne aktivuje jeden alebo viacero zo svojich šiestich motorov, aby to kompenzoval.

Platforma AI Vision Lock by mala fungovať na všetkých existujúcich podvodných dronoch Qysea FiFish prostredníctvom aktualizácie ovládacej aplikácie.

Operátori môžu tiež použiť aplikáciu na udržiavanie cieľa umiestneného mimo jednej strany v rámci záberu kamery a môžu prinútiť podvodný dron, aby sa priblížil k cieľu alebo sa vrátil späť, a to gestom stlačenia / odstránenia prsta a palca na obrazovke. Ďalšie aspekty systému AI Vision Lock sú demonštrované vo videu na začiatku článku alebo TU.