Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

StormCaster-DX umiestni vzdušný zameriavací laser do batohu vojaka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Teledyne FLIR Defense vyvinula viacúčelový laserový zameriavač s názvom StormCaster-DX. Tento vojenský zameriavací systém možno pripevniť na kvadrokoptéru, ktorá je dostatočne malá a ľahká na to, aby ju vojak mohol nosiť v batohu.

Keď sa na scéne objavili zbrane s dlhým doletom, ako sú delostrelectvo a rakety, vojenským jednotkám sa otvorila nová úloha. Schopnosť vystreliť projektil na veľkú vzdialenosť má zjavné výhody, ale tie sa stávajú bezpredmetnými, ak strelec nevidí cieľ. Na prekonanie tohto problému boli vyslaní prieskumníci, ktorí pôsobili ako predsunutí pozorovatelia alebo pozorovatelia, ktorí riadili pád strely.

Či už išlo o jednotlivých vojakov, posádky balónov alebo pilotov lietadiel, títo pozorovatelia mali jedno spoločné: boli oveľa bližšie k nepriateľovi, ktorý mal veľmi silný motív strieľať na nich. V polovici 20. storočia sa táto situácia stala bezpečnejšou aj efektívnejšou vďaka vynálezu laserových systémov. Posvietením laserového svetla na cieľ mohol pozorovateľ v okamihu určiť vzdialenosť k cieľu a osvetliť ho tak, aby sa naň mohli zamerať špeciálne senzory na presný zásah.

Za posledné polstoročie sa tieto laserové systémy stali sofistikovanejšími, ale mali tendenciu byť pomerne veľké, takže museli byť namontované v lietadlách dostatočne veľkých na ich prepravu a pozemné verzie si často stále vyžadovali predsunutého vojaka na ich obsluhu.

Systém StormCaster-DX, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytoval laserové označovanie cieľov podľa noriem NATO pre laserovo navádzané zbrane, možno namontovať na množstvo rôznych malých bezpilotných lietadiel, hoci je vyrobený tak, aby sa hodil najmä na kompaktnú platformu UAS FLIR R80D SkyRaider. Vďaka tomu sa tento dron a zariadenie StormCaster-DX dajú prenášať v batohu.

Laserový zameriavač StormCaster-DX namontovaný na kvadrokoptére.

Pomocou kódovaného laserového lúča a dvoch infračervených termovíznych kamier FLIR Boson 640 dokáže systém StormCaster-DX vyhľadávať a osvetľovať ciele v noci aj cez deň a navádzať ich pri náletoch, námornej paľbe a presne navádzaných mínometných strelách. Môže tiež fungovať za všetkých poveternostných podmienok, má kardanový záves na zabezpečenie stability, ako aj umelú inteligenciu a počítačové videnie na zameriavanie cieľov.

Okrem toho, že dokáže lokalizovať a sledovať ciele s vysokou mierou presnosti, StormCaster-DX dokáže odhaliť aj potenciálne nepriateľské lasery, dekódovať ich a geolokalizovať buď vysielač, alebo koncový bod laserového lúča.

„StormCaster-DX absolútne mení pravidlá hry pre operácie malých jednotiek a predstavuje významný multiplikátor vojenských síl,“ povedal Dr. JihFen Lei, výkonný viceprezident a generálny riaditeľ spoločnosti Teledyne FLIR Defense. „Po prvýkrát budú môcť vojaci skúmať a riadiť bojisko a zároveň vykonávať laserové určovanie cieľov s odstupom z prenosného kompaktného dronu, čo umožní rýchlejšie rozhodovanie a zameriavanie, ktoré pomôže zabezpečiť úspech misie. Veríme, že zákazníci prijmú to, čo môže StormCaster-DX znamenať pre jednotky v ohrození: Keď na výsledku operácie veľmi záleží na sekundách, DX ušetrí minúty.“