Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Izrael bude testovať pokročilé robotické bojové vozidlo s dronom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Izraelské ministerstvo obrany plánuje na budúci rok začať testovanie stredného robotického bojového vozidla (Medium Robotic Combat Vehicle alebo M-RCV). Toto vozidlo, ktoré predstavila spoločnosť Elbit Systems, bude slúžiť ako demonštrátor pokročilých vojenských technológií.

Izraelské obranné sily, ktoré majú vždy len 169 500 aktívnych príslušníkov a musia operovať v mestských oblastiach a v členitom teréne, samozrejme uprednostňujú doktrínu minimalizácie strát, kedykoľvek je to možné. V dôsledku toho sa Izrael veľmi intenzívne zaujíma o obranné a robotické systémy, ktoré eliminujú ľudský faktor.

Stredné robotické bojové vozidlo, ktoré vyvinulo Riaditeľstvo obranného výskumu a vývoja izraelského ministerstva obrany, Riaditeľstvo tankov a obrnených vozidiel a izraelský bezpečnostný priemysel, je založený na novej robotickej platforme typu BLR-2 vyrobenej izraelskou firmou BL. Je vybavené 30 mm autonómnou vežou, systémom aktívnej ochrany Elbit Iron Fist, čo je menšia, montovateľná verzia protiraketového obranného systému Iron Dome, systémami riadenia paľby a riadenia misie, súpravou pre robotické autonómne operácie, a aktívnymi a pasívnymi senzormi pre situačné povedomie.

Okrem toho robotické vozidlo nesie kapsulový dron, ktorý môže nasadiť a stiahnuť na predsunuté prieskumné misie. Môže tiež niesť rôzne ťažké náklady, ako aj raketové odpaľovacie zariadenie Israeli Aerospace Industries a rakety Rafael Advanced Defense Systems Spike.

Podľa spoločnosti Elbit Systems môže robotické vozidlo operovať za každého počasia v prevažne autonómnom režime a môže sa integrovať s ďalšími bojovými jednotkami bez posádky. Začiatok terénnych testov v reprezentatívnych scenároch je naplánovaný na rok 2023.

Izraelské ministrerstvo obrany bude testovať stredné robotické bojové vozidlo M-RCV.