Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvodný dron SeaSearcher sa chystá vstúpiť do sveta hľadania pokladov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako každý náruživý divák dokumentárnych televíznych kanálov vie, hľadanie potopeného pokladu zvyčajne zahŕňa preosievanie piesku v nádeji, že sa nájde zlato alebo striebro. Podvodný dron SeaSearcher však môže čoskoro nasmerovať používateľov až priamo k koristi.

Batériový podvodný dron SeaSearcher, ktorý je v súčasnosti vo funkčnej prototypovej podobe, vyvíja floridská startup spoločnosť Seafarer Exploration. Vyznačuje sa tým, že dokáže odhaliť a rozlíšiť rôzne druhy kovov zakopaných až do hĺbky 10 metrov pod morským dnom, pričom vytvorí a odovzdá 3D digitálnu mapu ich polohy.

Presné prostriedky, ktoré SeaSearcher údajne ukáže, sú prísne stráženým obchodným tajomstvom. No tento podvodný dron dokáže zostúpiť do hĺbky až 100 metrov, potom sa pohybuje približne 1 meter nad morským dnom, pričom vysiela elektromagnetické, rádiové a akustické vlny rôzneho modulačného formátu. Pomocou algoritmov založených na strojovom učení, ktoré bežia v reálnom čase, SeaSearcher analyzuje spôsob, akým sú všetky zakopané kovové predmety „napájané“ týmito vlnami. Vďaka tomu je podvodný dron údajne schopný určiť hĺbku, v ktorej sa tieto objekty nachádzajú, spolu s typom kovu, z ktorého sú vyrobené.

Súčasný prototyp podvodného dronu SeaSearcher, ktorý sa testuje na Floride.

Pri teste v teréne, ktorý sa nedávno uskutočnil na mieste vraku na Floride, SeaSeacher nenašiel žiadne zlato ani striebro, ale údajne identifikoval mosadzné, železné, medené, hliníkové, olovené a nerezové predmety.

Zemepisná poloha zistených kovov sa určuje dvoma spôsobmi. Po prvé, keďže rádiové vlny sa dobre nešíria vodou, SeaSearcher nad sebou vlečie bóju plávajúcu na hladine. Súradnice GPS tejto bóje sa zaznamenávajú a prenášajú posádke na palube neďalekého podporného člna, z ktorého bol SeaSearcher vypustený.

Operátorské rozhranie SeaSearcher zobrazuje 3D mapu zobrazujúcu polohu zakopaných kovových predmetov.

Silné prúdy alebo nepriaznivé počasie však môžu spôsobiť, že bója skončí vo veľkej vzdialenosti od dronu. Kábel, ktorým je vlečená, musí mať totiž určitú vôľu, čo znamená, že nie je natiahnutý priamo k dronu SeaSearcher. Z tohto dôvodu sa môže použiť aj triangulačný systém vyvinutý americkým námorníctvom. Jeho súčasťou je ponorná plošina, ktorá visí nad bokom podporného člna, odkiaľ vysiela a prijíma sonarové signály do dronu a z neho.

SeaSearcher sa môže používať ako ROV (diaľkovo ovládané vozidlo), AUV (autonómne podvodné vozidlo), ktoré sa riadi naprogramovaným vyhľadávacím vzorom, alebo v zostave s vlečnou loďou, v ktorej je vlečené za loďou.

Render podvodného dronu SeaSearcher 2. generácie, ktorý bude optimalizovaný na použitie v konfigurácii s ťahačom.

Keďže spoločnosť Seafarer Exploration nechce, aby sa k tejto technológii dostala konkurencia a presne zistila, ako funguje, plánuje namiesto toho ponúkať podvodný dron SeaSearcher a operátora ako službu klientom, ktorí hľadajú poklady. Verí pritom, že táto služba by mala byť k dispozícii do šiestich mesiacov. Dovtedy spoločnosť dúfa, že sa jej podarí získať finančné prostriedky tým, že použije podvodný dron na objavenie nejakého vlastného potopeného pokladu.