Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fujifilm to s novým bezzrkadlovým fotoaparátom X-H2 myslí vážne

Fujifilm to s novým bezzrkadlovým fotoaparátom X-H2 myslí vážne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po uvedení rýchlej bezzrkadlovky X-H2S začiatkom júna tohto roka sa teraz spoločnosť Fujifilm rozhodla pridať nového člena rodiny, ktorý sa môže pochváliť najvyšším rozlíšením ponúkaným v modelovom rade X a zároveň je prvým APS-C fotoaparátom schopným interne nakrúcať video vo formáte ProRes v rozlíšení až 8K pri 30-tich snímkach za sekundu.

Fotoaparát X-H2 je vybavený obrazovým snímačom CMOS 5 HR X-Trans so zadným osvetlením s rozlíšením 40,2 megapixelov, ktorý spolupracuje s najnovším obrazovým procesorom X-Processor 5. Táto kombinácia umožňuje interné nakrúcanie videa vo formáte 8K / 30p Apple ProRes a podľa spoločnosti Fujifilm ide o svetový unikát pre fotoaparát formátu APS-C (23,5 x 15,6 mm).

Fotoaparát podporuje kodeky ProRes 422, 422 HQ, 422 LT a 422 Proxy a dokáže nakrúcať 4 : 2 : 2 video v rozlíšení 8K rýchlosťou 30 snímok za sekundu pri 10-bitovej farebnej hĺbke až 30 minút naraz, hoci je možné nainštalovať voliteľný chladiaci ventilátor, ktorý túto dobu ešte predĺži, ako aj možnosť prevzorkovaného 4K.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2.

Používateľom sa sľubuje 2-násobný digitálny zoom s „malou až žiadnou stratou rozlíšenia“ a nová vlajková loď X-H2 dokáže posielať 12-bitový 8K/30p RAW video výstup na kompatibilné HDMI zariadenie, pričom nový profil F-Log2 zvyšuje dynamický rozsah na viac ako 13 úrovní.

Táto bezzrkadlovka je tiež prvým fotoaparátom v modelovom rade, ktorý je vybavený funkciou Pixel Shift Multi-Shot, ktorá využíva 5-osový systém stabilizácie obrazu v tele fotoaparátu na malý posun snímača pri snímaní 20 referenčných snímok na následné postprodukčné spojenie, čím sa vytvorí až 160-megapixelová zložená fotografia.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2.

Hybridné automatické zaostrovanie je vybavené detekciou tváre / očí a sledovaním objektu na základe umelej inteligencie (s predikciou AF), ktoré dokáže sledovať napríklad zvieratá, vtáky, autá, motorky, bicykle, lietadlá a vlaky. Citlivosť na svetlo sa štandardne pohybuje od ISO 160 do 12 800, ale pri fotografiách sa dá smerom nadol rozšíriť až na ISO 80 a pri fotografiách a videu nahor až na ISO 51 200. A rýchlosť elektronickej uzávierky sa oproti predchádzajúcemu modelu X-H2S zlepšila z 1 / 32 000 s na 1 / 180 000 s.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2.

Kompozícia záberu sa vykonáva prostredníctvom 0,5-palcového elektronického hľadáčika s rozlíšením 5,76 milióna bodov, 0,8-násobným zväčšením a snímkovou frekvenciou 120 snímok za sekundu alebo pomocou 3-palcového dotykového LCD displeja s variabilným uhlom vyklápania a rozlíšením 1,62 milióna bodov. V hornej časti fotoaparátu je monochromatický umiestnený LCD panel na rýchlu kontrolu nastavení. Fotoaparát sa dá pritom používať počas lejaku alebo na pláži vďaka 79 tesniacim bodom a bude fungovať pri teplotách až do -10 stupňov Celzia.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2.

Fotografie a video zábery sa ukladajú na médiá CFExpress typu B alebo UHS-II SD. Na bezdrôtový prenos dát a ovládanie sú pripravené aj bezdrôtové technológie Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11ac. Spoločnosť Fujifilm pridala voliteľný grip na prenos súborov pre vysokorýchlostné bezdrôtové a káblové funkcie LAN, ktoré sú „nevyhnutné na vytváranie obsahu v štúdiu alebo pri vytváraní športového / mediálneho obsahu“.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2 sa začne predávať koncom tohto mesiaca za odporúčanú maloobchodnú cenu 1 999,95 USD len za telo alebo za 2 499,95 USD spolu s objektívom XF16-80mmF4 R OIS WR.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-H2.