Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DARPA testuje robotické vozidlá, ktoré držia krok s ľudskými vodičmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Agentúra DARPA oznámila, že dala zelenú novej sérii terénnych testov, ktorých cieľom je vytvoriť autonómne bojové terénne vozidlá, ktoré dokážu držať krok s vozidlami s posádkou pri rýchlej jazde v nerovnom teréne.

Moderné armády sú mobilné bojové sily, ktoré sa spoliehajú na rýchlosť a manévrovateľnosť na všetkých úrovniach, od rovinatých plání až po členitú horskú krajinu, ako na prostriedok získania výhody nad nepriateľom. Ide o techniku, ktorá sa od svojho prvého zavedenia ako „blitzkrieg“ počas druhej svetovej vojny posunula míľovými krokmi vpred, a keďže autonómne vozidlá sú čoraz sofistikovanejšie, musia sa naučiť prispôsobiť, ak chcú držať krok s ľudskými vojakmi.

Autonómne vozidlá sa pomaly zavádzajú do niektorých vyspelejších armád sveta a sľubujú mnohé výhody. Tam, kde každé nákladné vozidlo v zásobovacom konvoji muselo mať niekoľko vodičských posádok, môže konvoj autonómnych vozidiel potrebovať len jedno vozidlo s posádkou, a to väčšinou len v prípade ak ich bude veľa. Okrem toho sa takéto robotické dopravné prostriedky môžu samočinne nasadzovať, čo uvoľní ľudských vojakov na dôležitejšie úlohy.

Vozidlo flotily RACER z Washingtonskej univerzity sa pripravuje na vykonanie testov.

Vojenskí plánovači však vidia v takýchto vozidlách viac aplikácií ako len prepravu zásob na front alebo navádzanie tanku späť na základňu na údržbu. Konečným cieľom je vyrobiť autonómne vozidlá, ktoré môžu pôsobiť ako súčasť bojových tímov, čo znamená, že musia byť schopné jazdiť tak rýchlo a zatáčať rovnako svižne pri prekonávaní náročného terénu ako vozidlá riadené ich ľudskými posádkami.

Na dosiahnutie tohto cieľa sa v spolupráci s univerzitou Carnegie Mellon, Laboratóriom prúdového pohonu NASA a Washingtonskou univerzitou realizuje program DARPA Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency (v skratke RACER), ktorého cieľom je vyvinúť autonómne softvérové balíky pre robotické systémy poskytované agentúrou DARPA.

Podľa agentúry DARPA sa predbežné testy nazvané ako Experiment 1 uskutočnili začiatkom tohto roka vo Fort Irwin v Kalifornii. Druhá séria testov v súčasnosti prebieha v Camp Roberts do 27. septembra a bude zahŕňať robotické vozidlá pohybujúce sa pomerne vysokou rýchlosťou v reálnych podmienkach.

Vozidlo flotily RACER demonštruje svoju schopnosť autonómne sledovať kurz v reprezentatívnom teréne.

Experiment 1, ktorý sa uskutočnil v marci a apríli, zahŕňal testy na šiestich tratiach predstavujúcich rôzny terén, pričom 40 autonómnych jázd prekonalo približne 3,2 km rýchlosťou tesne pod 32 km / h. Tieto trate zahŕňali prekážky, vrátane skál, kríkov a priekop, ktoré mohli vážne poškodiť robotické vozidlá, ako aj púštne prostredie určené na testovanie schopnosti systému identifikovať, klasifikovať a vyhýbať sa prekážkam pri vyšších rýchlostiach.

V ďalšej sérii testov, Experiment 2, sa prekročí rámec púštneho terénu a otestujú sa nové algoritmy vnímania na väčších, strmších kopcoch, ako aj schopnosť robotického vozidla zvládnuť strmé svahy, klzké povrchy a priekopy na dlhšie vzdialenosti ako v Experimente 1.

Tím RACER dosiahne kontrolný bod a orientuje sa na ďalší cieľ.