Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plnoformátová bezzrkadlovka Alpha 7R V zvyšuje výpočtový výkon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2013 spoločnosť Sony uviedla na trh prvé plnoformátové (full-frame) bezzrkadlovky na svete a vydala modely Alpha 7 a 7R. Teraz bola oznámená piata generácia modelu 7R, ktorá vďaka novým procesorom Bionz zlepšuje výkon svojho 61-megapixelového snímača.

Model Alpha 7R V si zachováva rovnaký 61-megapixelový plnoformátový (35,7 x 23,8 mm) snímač Exmor R CMOS so zadným osvetlením, ktorý sa nachádza v jeho pôsobivom predchodcovi z roku 2019, ale spája ho s novým procesorom spracovania obrazu Bionz XR.

Táto kombinácia prináša 15-stupňový dynamický rozsah pre fotografie, citlivosť na svetlo v rozsahu ISO 100 až 32 000 pre fotografie a videá (tá sa môže rozšíriť až na ISO 102 400 pre statické snímky) a schopnosť potlačiť blikanie pri umelom osvetlení. K dispozícii je hybridné kontrastné / fázové automatické zaostrovanie s až 693 bodmi fázovej detekcie, sériové snímanie s rýchlosťou až 10 snímok za sekundu so sledovaním AF / AE, vysokorýchlostné sériové snímanie až 583 komprimovaných fotografií vo formáte RAW a fotoaparát dokáže snímať v bezstratovom komprimovanom formáte RAW v malom, strednom alebo veľkom formáte.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V.

Prvýkrát vo fotoaparátoch Alpha od spoločnosti Sony bola zabudovaná nová spracovateľská jednotka AI (umelá inteligencia) na inteligentné rozpoznávanie objektov počas automatického zaostrovania, ktorá využíva „podrobné informácie o ľudskej postave a odhad pózy na výrazné zlepšenie presnosti rozpoznávania oproti systémom, ktoré rozpoznávajú len tvár a oko“. Okrem ľudí dokáže automatické rozpoznávanie v reálnom čase zaostriť aj na zvieratá, vtáky, autá, vlaky, lietadlá a hmyz.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V.

Súčasťou je aj priame manuálne zaostrovanie spolu s funkciou Focus Bracketing pre ostrý obraz v rôznych bodoch zaostrenia v celom zábere. Spoločnosť Sony tiež zvýšila maximálny počet krokov stabilizácie obrazu v tele z 5,5 na 8, pričom nový algoritmus pomáha zabezpečiť detekciu a kontrolu na úrovni pixelov. Mechanizmus IBIS sa stará aj o snímanie s posunom pixelov pri zložených fotografiách s rozlíšením až 240,8 megapixela a používatelia môžu pomocou počítačovej aplikácie kompenzovať malé pohyby v rámci záberu, aby bol celkový obraz ostrejší.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V.

Tvorcovia filmov sa môžu tešiť na záznam videa v rozlíšení 8K (7 680 x 4 320) 24 / 25p 10-bit 4 : 2 : 0 alebo 10-bit 4 : 2 : 2 4K (3 840 x 2 160) 60p, ako aj na filmy v rozlíšení 4K s prevzorkovaním bez takzvaného pixel binningu.

Na zadnej strane sa nachádza hľadáčik OLED s rozlíšením 9,44 milióna bodov a praktický úplne nový 3,2-palcový 4-osový dotykový LCD displej s možnosťou variabilného vyklápania a rozlíšením 2,1 milióna bodov. Súčasťou je technológia Bluetooth 5.0 a ľudia môžu bezdrôtovo prenášať dáta cez Wi-Fi 2x2 MIMO 802.11ac alebo majú možnosť káblového pripojenia cez port USB-C. Druhá možnosť poskytne to, že fotoaparát môže slúžiť aj ako webová kamera.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V.

Odolnosť zaistí šasi zo zliatiny horčíka a telo bolo utesnené, aby sa zabránilo vniknutiu prachu alebo vlhkosti. Spoločnosť Sony tvrdí, že sa zlepšil odvod tepla, čo umožňuje dlhšie nahrávanie. Obsah sa ukladá prostredníctvom dvoch slotov pre médiá SD CFexpress typu A / UHS-II.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V sa dá už predbežne objednať za cenu 3 899,99 USD len za telo bez objektívu. Dodávať sa začne od decembra.

Plnoformátový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha 7R V.