Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon má plnoformátové snímače CMOS s globálnou funkciou uzávierky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon predstavila štyri nové plnoformátové (full-frame) obrazové snímače CMOS, ktoré do digitálneho sveta prinášajú globálnu funkciu uzávierky. Snímače s rozlíšením až 19 miliónov pixelov tak dokážu zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty bez skreslenia. Sú vhodné pre priemyselné a sledovacie aplikácie, v ktorých sa vyžaduje vysoká citlivosť, vysoká kvalitu obrazu a vysoká rýchlosť snímania.

V posledných rokoch sa v dôsledku podpory digitálnej transformácie v rôznych priemyselných odvetviach a rastúceho spoločenského záujmu o bezpečnosť a ochranu zvýšil dopyt po priemyselných fotoaparátoch a sieťových kamerách a vyžadujú sa v nich nainštalované vysokovýkonné obrazové snímače.

Tieto požiadavky by mohli ľahko splniť nové plnoformátové obrazové snímače CMOS, ktoré vyvinula spoločnosť Canon. K dispozícii sú štyri modely, konkrétne model LI5030SAC (farebný), LI5030SAM (monochromatický), LI5030SAI (farebný, takmer infračervený) a LI5030SAN (mikrolén a farebný filter).

Nový snímač je vybavený globálnou funkciou uzávierky a dosahuje počet multipixelov približne 19 miliónov pixelov pri plnej clone 35 mm a vysokorýchlostnom zobrazovacom výkone približne 58 snímok za sekundu. Spĺňa tak širokú škálu potrieb, ako je denné a nočné monitorovanie v prístavoch a na železniciach, pozorovanie mikroštruktúr mikroskopmi a priemyselné aplikácie, ako je kontrola dielov v továrňach.

Plnoformátový obrazový snímač CMOS s globálnou funkciou uzávierky - model LI5030SAC.

Funkcia globálnej uzávierky tak umožní presne zachytiť objekt bez skreslenia, a to aj pri snímaní, keď sa objekt alebo samotný fotoaparát pohybuje vysokou rýchlosťou. Okrem toho realizuje zobrazovanie so širokým zorným poľom a vysokým rozlíšením s približne 19 miliónmi efektívnych pixelov (5 688×3 334 pixelov), čo je asi 2,3-násobok oproti rozlíšeniu 4K.

Snímač sa vyznačuje aj vysokou citlivosťou a kvalitou obrazu s veľkosťou pixelov 6,4 μm. Vďaka svojej plnoformátovej veľkosti má vysokú účinnosť využitia svetla a vysokú citlivosť, čo umožňuje získať jasný obraz aj v situáciách, keď sa vyžaduje snímanie v tmavom prostredí, ako je monitorovanie v noci. Okrem toho senzorová technológia spoločnosti Canon potláča šum, aby sa dosiahol široký dynamický rozsah, čo umožňuje vysokokvalitné zobrazovanie aj v prostrediach s veľkými rozdielmi v jase, ako sú napríklad dvere do budovy.

Plnoformátový obrazový snímač CMOS s globálnou funkciou uzávierky - model LI5030SAN.

Okrem farebného snímača LI5030SAC a monochromatického snímača LI5030SAM môže snímač LI5030SAI pre kamery na monitorovanie dopravy a priemyselné kamery súčasne zachytávať obrazy vo viditeľnom svetle a v blízkosti infračerveného spektra. A model LI5030SAN je vybavený mikrolénom a farebným filtrom, takže sa môže používať v elektrónových mikroskopoch a röntgenových detekčných kamerách.

Spoločnosť Canon oznámila, že nové obrazové snímače CMOS s globálnou funkciou uzávierky vydá koncom januára 2023.