Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zefektívnené dokovacie stanice udržujú drony nabité a stále v lete

Zefektívnené dokovacie stanice udržujú drony nabité a stále v lete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné autonómne drony sú schopné pôsobivých výkonov a systém, ktorý im umožní zvládnuť aj proces nabíjania bez ľudského zásahu, by im mohol zabezpečiť nepretržitú prácu. Najnovší prístup startup spoločnosti Skydio k takejto funkčnosti zahŕňa cenovo dostupné a kompaktné dokovacie stanice, ktoré možno nasadiť v rôznych prostrediach, aby sa samonabíjacie drony mohli dostať do rúk čoraz väčšieho počtu používateľov.

Drony, ktoré sa môžu vrátiť do dokovacej stanice, nabiť sa a vrátiť sa k práci, by mohli znamenať veľké veci pre aplikácie, ako je poľnohospodárstvo, scenáre katastrof, sledovanie alebo akákoľvek dlhodobá operácia, pri ktorej by mohol byť problém kvôli vybitým batériám.

„Koncept diaľkovo ovládaných dronov je neuveriteľne presvedčivý,“ povedal Adam Bry, generálny riaditeľ spoločnosti Skydio. „Prilákal húfy aktivít zo strany začínajúcich firiem a zavedených spoločností, ktoré sa zaoberajú manuálnym ovládaním dronov, ale nikdy nebude fungovať tak, ako si zákazníci želajú. Nehovoriac o tom, že sa bude rozširovať tak, aby riešil reálne aplikácie, ktoré riešia potreby dnešného sveta, pokiaľ nebudete môcť dronu veriť, že bude lietať sám. A to, aby boli drony dostatočne inteligentné na to, aby lietali samé, je naším hlavným cieľom“.

Dokovacia stanica pre drony Skydio Dock.

V roku 2019 spoločnosť Skydio predstavila samonabíjaciu stanicu pre drony, ktorá využíva motorizované rameno na vtiahnutie dronu, aby si po pristátí nabil svoju batériu. O tri roky neskôr stanovuje novú víziu pre tieto sebestačné drony a predstavuje nové dokovacie stanice Skydio Dock a Dock Lite, označované za najmenšie, najľahšie a najinteligentnejšie dokovacie stanice pre drony s pripojením do cloudu.

Funkcionalita sa zdá byť dosť podobná samonabíjacím staniciam, ktoré Skydio predstavilo v roku 2019, pričom využíva motorizované rameno, ktoré sa vysúva a poskytuje pristávaciu zónu pre dron. Umelá inteligencia spoločnosti Skydio vedie drony počas celej ich cesty a procesu dokovania.

Dokovacia stanica pre drony Skydio Dock Lite.

Väčšia dokovacia stanica Skydio Dock je vyrobená z hliníka a polykarbonátu, má plochu len 0,37 metra štvorcového a váži 30 kilogramov. Je robustná a odolná voči poveternostným vplyvom na použitie vo vonkajšom prostredí. Dokovacia stanica Skydio Dock Lite má rovnaké funkcie, ale je oveľa menšia a možno ju namontovať na zvislé povrchy a inštalovať v stiesnených priestoroch.

Zatiaľ nie sú známe ceny ani komerčná dostupnosť nových dokovacích staníc pre drony, ale spoločnosť Skydio zavádza technológiu prostredníctvom programu včasného prijatia, okrem iného s ministerstvom dopravy v Severnej Karolíne a japonskou firmou Obayashi Construction.

Dokovacia stanica pre drony Skydio Dock.