Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oceanbotics vylepšuje schopnosti podvodného stroja SRV-8X

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred tromi rokmi spoločnosť Oceanbotics predstavila SRV-8, malé, no vysoko schopné podvodné ROV (diaľkovo ovládané vozidlo). No teraz sa výrobca vracia s oveľa mohutnejším súrodencom v podobe modelu SRV-8X Optimus.

Nový podvodný stroj SRV-8X meria 64 centimetrov na dĺžku, 51 centimetrov na šírku a 43 centimetrov na výšku a váži 25 kilogramov. Tým je SRV-8X dvakrát väčší ako predchádzajúci model SRV-8. To znamená, že je stále dosť malý na to, aby sa umiestnil niekde medzi plnohodnotné ROV a špičkový podvodný dron. SRV-8X navyše poskytuje 2,5-krát väčší ťah ako jeho predchodca prostredníctvom ôsmich vektorových jednosmerných motorov.

Podvodné ROV Oceanbotics SRV-8X Optimus.

A na rozdiel od externe napájaných ROV je tento napájaný dvoma výmennými lítiovými batériami. Na jedno nabitie je údajne schopný až osem hodín prevádzky. To znamená, že aj keď stále vyžaduje káblové spojenie na komunikáciu s operátorom na povrchu, tento kábel nemusí byť hrubý a objemný, aby sa dal použiť ako napájací kábel.

Model SRV-8X sa pritom dodáva s káblom s dĺžkou až 250 metrov. Voliteľný tenší, ľahší a dlhší kábel z optických vlákien sa môže použiť na hlbšie ponory. Niektoré z ďalších funkcií SRV-8X zahŕňajú ponor do hĺbky až 500 metrov, štyri LED reflektory, ktoré spolu vyžarujú jas 6 000 lúmenov, manipulačné rameno s vymeniteľnými hlavami a viacero vstupov pre externé senzory.

Podvodné ROV Oceanbotics SRV-8X Optimus.

Operátor na diaľku riadi ROV pomocou priloženého ovládača, a riadi sa živým prenosom z integrovanej kamery s rozlíšením 1080p. Na diaľkové ovládanie jednou rukou je možné použiť voliteľnú „lietaciu páku“ podobnú páke v stíhačke.

Podvodné ROV Oceanbotics SRV-8X Optimus je navrhnuté pre aplikácie, ako je prieskum, kontrola podvodných stavieb (podpery mostov, móla, potrubia a tak ďalej) a vyhľadávanie a získavanie predmetov z morského dna. Výrobca zatiaľ nezverejnil ceny.

Podvodné ROV Oceanbotics SRV-8X Optimus.