Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvodný dron Fifish V-EVO posúva technológie do nových hĺbok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už sa nazývajú podvodnými dronmi alebo len malými ROV, tieto miniatúrne ponorky na diaľkové ovládanie si rozhodne získavajú popularitu. Jedným z najnovších a najlepšie vybavených je pôsobivý model Fifish V-EVO z dielne spoločnosti Qysea.

Ako takmer všetky podvodné drony, aj Fifish V-EVO je spojený so svojím operátorom na hladine prostredníctvom komunikačného lana. Pomocou ručného ovládača, ktorý je pripojený k tomuto káblu, môže operátor odovzdávať príkazy dronu a zároveň sledovať video z jeho kamery v reálnom čase prostredníctvom aplikácie na svojom smartfóne. V prípade V-EVO je kábel dlhý 100 metrov, čo je logicky maximálna hĺbka ponoru dronu.

Podvodný dron Qysea Fifish V-EVO.

Kamera má 166-stupňový širokouhlý objektív a maximálne rozlíšenie 4K pri rýchlosti záznamu 60 snímok za sekundu. Kamere pomáhajú v hlbokých tmavých vodách dva dopredu namierené LED reflektory s jasom 5 000 lúmenov a s teplotou 5 500 K. Kamere pomáha aj softvér na vylepšenie obrazu založený na umelej inteligencii, ktorý digitálne filtruje planktón a iné častice. Zábery sa zaznamenávajú na vstavanú 64GB pamäťovú kartu.

Podvodný dron Qysea Fifish V-EVO.

Vďaka šiestim pohybovým mechanizmom je kamera V-EVO schopná pohybu v rozsahu až 360 stupňov. To znamená, že namiesto jednoduchého otáčania doľava a doprava a pohybu nahor a nadol sa môže otáčať na mieste a smerovať a pohybovať sa ľubovoľným smerom podľa potreby. Pomocou aplikácie môžu používatelia prinútiť dron, aby robil také veci, ako je automatický pohyb, aby udržal vybraný objekt v strede záberu, fyzický pohyb na objekt alebo udržanie aktuálnej orientácie proti podvodným prúdom.

Podvodný dron Qysea Fifish V-EVO.

A ak chcú používatelia robiť viac než len pozorovať podmorský svet, môžu k portu na spodnej strane dronu pripojiť ďalšie periférne zariadenia na diaľkové ovládanie, ako je napríklad uchopovacie rameno, vyhľadávací hák alebo súprava na upevnenie siete.

Pokiaľ ide o ďalšie špecifikácie, Fifish V-EVO s hmotnosťou 4,1 kilogramu má maximálnu rýchlosť 3 uzly (5,6 km / h), dokáže pracovať pri teplotách vody od -10 do 60 stupňov Celzia a na jedno nabitie batérie vydrží pracovať pri plnej mobilite údajne jednu hodinu. Ak sa len vznáša na jednom mieste, môže pracovať až štyri hodiny.

Cena podvodného dronu Qysea Fifish V-EVO sa začína od 1 299 USD za súpravu, ktorá obsahuje samotný dron, komunikačný kábel a prepravné puzdro.

Podvodný dron Qysea Fifish V-EVO.