Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektro-optický senzor RAIVEN až päťnásobne zlepšuje videnie pilotov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Raytheon predstavila RAIVEN, svoj najnovší vojenský optický senzor pre lietadlá, ktorý využíva multi-spektrálny elektro-optický systém v kombinácii s umelou inteligenciou, aby pilotom poskytol až päťnásobné zvýšenie jasnosti a dosahu.

V boji poskytuje schopnosť vidieť nepriateľa ako prvý obrovskú výhodu. Platilo to od prvých hrubých ďalekohľadov, až po dnešné sofistikované súpravy senzorov kombinujúce obrovské množstvo schopností.

RAIVEN RT-1000 je škálovateľný systém s otvorenou architektúrou, ktorý je založený na rodine senzorov Raytheon Multi-Spectral Targeting System a možno ho inštalovať do širokého spektra lietadiel s pevnými krídlami alebo rotormi. Odlišuje sa však tým, že RAIVEN po prvýkrát spája schopnosť skenovať v širokom rozsahu optického spektra do jedného elektro-optického / infračerveného senzora, ktorý pracuje v reálnom čase. Okrem toho v sebe zahŕňa umelú inteligenciu, strojové učenie a technológiu LIDAR.

To znamená, že RAIVEN dokáže nielen odhaliť hrozby, ale ich aj analyzovať a poskytnúť pilotovi podrobný plán bojového priestoru. Posádka lietadla sa tak môže sústrediť na iné záležitosti a zároveň má päťkrát väčší dosah a prehľadnosť ako pri používaní bežnej optiky. To všetko znamená výraznú taktickú výhodu a väčšiu schopnosť prežitia v balení, ktoré má rovnakú hmotnosť, rozmery a požiadavky na napájanie ako jeho predchodca.

RAIVEN poskytuje pilotom multispektrálne videnie v reálnom čase.

„Budúci bojový priestor bude pozostávať z nespočetného množstva hrozieb zo všetkých smerov, ktoré sa budú vyvíjať bezprecedentným tempom,“ povedal Torrey Cady, viceprezident divízie Surveillance and Targeting Systems spoločnosti Raytheon Intelligence & Space. „RAIVEN zlepšuje prežitie platforiem a udržiava bojovníkov v bezpečí tým, že poskytuje presné, trvalé pozorovanie cieľov spojené s urýchlenou výmenou informácií. Táto kombinácia umožňuje rozhodovací proces, ktorý súčasne znižuje pracovné zaťaženie pilotov a zároveň urýchľuje rozhodovanie o nasadení s cieľom stíhať ciele oveľa rýchlejšie ako protivník“.