Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie Node kombinuje prenosný „internet“ so satelitným spojením

Zariadenie Node kombinuje prenosný „internet“ so satelitným spojením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká technologická spoločnosť Somewear Labs predstavila vreckové vojenské multisieťové komunikačné zariadenie s názvom Node, ktoré dokáže automaticky prepínať medzi sieťovým rádiom na štýl internetu a satelitnou komunikáciou.

Prenosné vojenské poľné rádiostanice sa od svojho uvedenia na trh počas druhej svetovej vojny veľmi zmenili. Podobne ako sa mobilné telefóny zmenili z prenosných telefónov na vreckové osobné počítače, aj vojenské rádiostanice, ktoré vážili viac ako 2 kilogramy, boli plné rádiových súčiastok, boli také drahé, že armádna jednotka mohla mať iba jednu a mali dosah približne 1,6 km, sa stali sofistikovanými komunikačnými uzlami, ktoré nosí každý vojak a ktoré ho spájajú s veliteľmi, ktorí tak môžu byť vzdialení cez pol sveta.

Zariadenie Node, ktoré je označované za prvé svojho druhu, má veľkosť smartfónu, váži približne 192 gramov a ľahko by sa dalo zameniť za externý pevný disk. Jeho výhodou však nie je len kompaktnosť, ale aj jeho schopnosti.

Kompaktná poľná rádiostanica Node.

Moderné poľné rádiostanice sa čoraz častejšie používajú nielen na priamu komunikáciu s vojakmi, ale aj na ich prepojenie do dátovej siete, ktorá zdieľa čoraz väčší tok informácií. Problémom je zabezpečiť, aby každá rádiová jednotka zostala v kontakte so zvyškom siete a aby samotná sieť zostala prepojená s internetom a inými komunikačnými systémami. Posledná uvedená úloha je obzvlášť náročná, pretože často znamená, že aspoň jeden člen tímu musí zostať v blízkosti zariadenia infraštruktúry, aby udržiaval spojenie.

Zariadenie Node, ktoré je určené nielen pre vojenské, ale aj civilné aplikácie, spracováva viacero dátových kanálov pomocou smerovacieho softvéru SmartBackhaul na vytvorenie rádiovej siete typu mesh a môže sa pochváliť šifrovaním end-to-end. Funguje tak, že spája jednotlivé uzly ako miniatúrny internet, kde každá jednotka preberá aktívnu úlohu pri presúvaní údajov a podpore siete namiesto toho, aby sa spoliehala na jedno riadiace centrum. Vďaka tomu môže systém fungovať na veľkých plochách a na miestach, ako sú podzemné tunely, kde bežné rádiá zlyhávajú.

Kompaktná poľná rádiostanica Node.

Okrem toho, ak sa jednotlivé zariadenie Node zatúla mimo rádiového dosahu, môže automaticky prejsť na satelitnú komunikáciu. To tiež umožňuje celej sieti zostať v kontakte so širším svetom.

„Node je výsledkom dlhoročnej úzkej spolupráce s našimi zákazníkmi,“ povedal James Kubik, generálny riaditeľ spoločnosti Somewear Labs. „Úspech našej platformy a funkcií, ako je napríklad SmartRouting naprieč mobilnými a satelitnými sieťami, ukázal túžbu našich zákazníkov po jednotnom zážitku vo všetkých ich sieťach. Node je obrovským skokom vpred v zjednocovaní komunikácie prostredníctvom jednej platformy Somewear Grid a zabezpečuje nepretržitý prehľad o situácii v akomkoľvek prostredí“.

Kompaktná poľná rádiostanica Node.