Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare pre zmiešanú realitu, ktorá je „na nerozoznanie od prirodzeného zraku“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fínsky výrobca priemyselného VR / XR hardvéru Varjo oznámil najnovšiu edíciu svojej náhlavnej súpravy pre zmiešanú realitu, ktorá je určená pre firmy a armádu, a ktorá údajne ponúka „zážitky vo virtuálnej a zmiešanej realite prakticky nerozoznateľné od prirodzeného zraku“.

Spoločnosť Varjo sa chváli, že viac ako štvrtina spoločností z prvej stovky rebríčka Fortune využíva jej imerzívnu technológiu na „výcvik astronautov a pilotov, radikálne skrátenie výrobných lehôt v automobilovom priemysle, podporu prelomových objavov v medicíne a vykresľovanie ohromujúcich 3D vizualizácií pre architektov a dizajnérov“. Od ohlásenia predchádzajúcej generácie XR (miXed Reality – zmiešaná realita) náhlavných súprav uplynuli takmer tri roky a modely štvrtej generácie predstavujú výraznú aktualizáciu.

Okuliare pre zmiešanú realitu Varjo XR-4.

Okuliare pre zmiešanú realitu Varjo XR-4 sú navrhnuté na prevádzku s pracovnými stanicami s grafickými kartami Nvidia na fotorealistické zobrazenie na dvoch 4K mini-LED displejoch s rozlíšením 51 pixelov na stupeň v zornom poli 120 x 105 stupňov. Používatelia môžu očakávať jas 200 nitov, obnovovaciu frekvenciu 90 Hz a sledovanie očí pri 200 Hz, ako aj pokrytie 98 % farebnej škály sRGB a 96 % farebnej škály DCI-P3. Náhlavnú súpravu možno používať bez potreby šošoviek na predpis a automatické nastavenie IPD umožňuje používanie rôznymi členmi tímu.

Na podporu stvárnenia reálneho sveta okolo používateľa, ktorý je „na nerozoznanie od prirodzeného zraku“, využíva náhlavná súprava 20-megapixelové predné kamery s nízkou latenciou, ktoré umožňujú vysoko verný priechod zmiešanou realitou, ktorá je pripravená na pridanie virtuálneho obsahu. Verzia Focal Edition pritom má ako prvá v odvetví integrované automatické zaostrovanie zamerané na pohľad a vylepšené rozlíšenie pre aplikácie založené na kokpite.

Okuliare pre zmiešanú realitu Varjo XR-4.

K dispozícii je 300 KPix LiDAR hĺbkové snímanie s dosahom 7 metrov, 8-násobné zvýšenie rozlíšenia v porovnaní s 3. generáciou, nové snímače okolitého svetla a zostava má integrovaný priestorový zvuk DTS cez vstavané reproduktory a mikrofóny s potlačením šumu pre tímovú prácu. Náhlavná súprava sa dodáva aj so sledovacími ovládačmi vyladenými spoločnosťou Razer na „presnú interakciu s vysokým hmatovým ponorením“.

Medzi podporované 3D platformy a softvér patria Nvidia Omniverse, Unreal Engine, Unity, OpenXR, Blender, EngageVR, MetaVR a Autodesk VRED.

Okuliare pre zmiešanú realitu Varjo XR-4.

Základná cena modelu XR-4 sa začína na 3 990 USD (približne 3 683 EUR), zatiaľ čo cena verzie Focal Edition sa začína na 9 990 USD (asi 9 220 EUR). Obe edície je možné voliteľne vybaviť pre offline použitie. K dispozícii je aj verzia Secure Edition, ktorá spĺňa všetky vládne požiadavky a požiadavky na bezpečnosť na podnikovej úrovni, ale tá je v kategórii „cena na požiadanie“. XR okuliare Varjo XR-4 sú v súčasnosti dostupné len pre podnikových a vojenských zákazníkov, ale spoločnosť plánuje niekedy v budúcnosti otvoriť predaj aj pre spotrebiteľov.