Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autogyroskopický dron si hravo podarí aj v búrkovom počasí

Autogyroskopický dron si hravo podarí aj v búrkovom počasí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú drony dobrou náhradou za pilotované lietadlá v nebezpečných poveternostných podmienkach, pre ich používateľov je samozrejme stále ideálne, ak sa ich stroje nezrútia na zem a nepoškodia sa. Autogyroskopický dron TF-G1 z dielne českej spoločnosti ThunderFly si však zo zlého počasia starosti vôbec nerobí.

Autogyroskopy sú malé lietajúce stroje s poháňanou vrtuľou, ktorá ich tlačí alebo ťahá dopredu, spolu s nepoháňanou súpravou rotorových lopatiek na vrchu. Keď vrtuľa pohybuje strojom horizontálne, vzduch prechádza cez lopatky rotora, čo spôsobuje, že sa otáčajú a vytvárajú zdvih.

Je to teda niečo ako kríženec medzi vrtuľníkom a lietadlom s pevnými krídlami. To znamená, že vzhľadom na spôsob, akým autogyroskopy vytvárajú vztlak, sú podstatne energeticky účinnejšie ako vrtuľníky a navyše sa ľahšie pilotujú. Môžu tiež udržiavať stabilný let pri nižších rýchlostiach ako lietadlá s pevnými krídlami a navyše sú oveľa menej ovplyvnené silným vetrom a nárazmi vetra. Práve v tom vyniká aj nový autogyrosokopický dron ThunderFly TF-G1.

Autogyroskopický dron ThunderFly TF-G1.

Hoci má dron množstvo potenciálnych použití, je určený najmä na aplikácie, ako je výskum počasia a pátracie a záchranné misie. Môže pritom uniesť až 5-kologramové zariadenia, ako sú napríklad meteorologické senzory a termokamery. TF-G1tka údajne môže letieť viac ako jednu hodinu na jedno nabitie integrovanej lítiovej batérie.

ThunderFly TF-G1 má prevádzkový limit až 4 300 metrov nad morom, dosahuje maximálnu vzletovú hmotnosť 25 kilogramov a dá sa vypustiť priamo zo strechy automobilu rútiaceho sa po ceste. Navyše je jeho telo 3D vytlačené a s otvoreným zdrojom, takže ho používatelia môžu podľa potreby upravovať a zdieľať svoje nápady komunite.

Potenciálni kupci môžu kontaktovať spoločnosť ThunderFly pre informácie o cenách a dostupnosti.