Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Roadrunner-M zničí vzdušnú hrozbu alebo prežije ďalší deň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Anduril Industries uviedla na trh svoj autonómny stíhací dron Roadrunner-Munition (Roadrunner-M) s prúdovým pohonom, ktorý dokáže zničiť vzdušné hrozby alebo sa vrátiť na základňu nepoškodený, aby mohol bojovať ďalší deň.

V posledných rokoch sa vojenské bezpilotné lietadlá využívajú na čoraz širšie spektrum misií, ale tých, ktoré sú schopné likvidovať nepriateľské lietadlá a iné vzdušné hrozby, je málo. To znamená, že protilietadlové systémy sa musia spoliehať na drahé rakety, ktoré sa nakoniec zničia aj v prípade, že sa cieľ ukáže ako neškodný a útok sa preruší.

Výsledkom dvojročného vývoja je dron Roadrunner-M, vysokoexplozívny stíhací variant základnej platformy Roadrunner spoločnosti Anduril, ktorá bola predstavená v rovnakom čase. Prispôsobiteľný dron je poháňaný dvoma prúdovými motormi a dodáva sa v ochrannej skrinke, ktorá slúži aj ako odpaľovacie zariadenie. Okrem toho ide o modulárnu konštrukciu, ktorá umožňuje výmenu úžitkového zaťaženia podľa konkrétnych cieľov misie.

Podľa spoločnosti Anduril môže Roadrunner-M lietať vysokou podzvukovou rýchlosťou, hoci podrobnosti, ako je konkrétna rýchlosť, dolet a hmotnosť úžitkového zaťaženia, neboli zatiaľ zverejnené. Uviedla však, že dron má trikrát väčšiu nosnosť bojovej hlavice, je trikrát manévrovateľnejší pri pôsobení síl G a má desaťkrát väčší jednosmerný dolet ako porovnateľné bezpilotné stroje.

Modulárny stíhací dron Anduril Roadrunner-M.

Roadrunner M je určený na boj proti širokému spektru bezpilotných lietadiel a iných lietadiel, na ktoré sa zameriava pomocou svojich autonómnych letových systémov a ničí ich pomocou vysoko výbušnej bojovej hlavice. Môže tiež vzlietnuť, sledovať a zachytiť vzdialené ciele a zároveň odosielať údaje zo senzorov do riadiaceho centra.

Ak sa ukáže, že hrozba neexistuje, dron Roadrunner-M sa môže vrátiť na základňu alebo na iné vopred určené miesto neporušený a pripravený na ďalšiu misiu. To pomáha znižovať náklady a umožňuje viacerým dronom Roadrunner-M zasiahnuť cieľ pomocou štandardného softvéru umelej inteligencie alebo po integrácii do existujúcich systémov velenia a riadenia.

Cena stíhacieho dronu Roadrunner-M nebola zverejnená, hoci sa odhaduje, že sa bude pohybovať niekde nízko v stovkách tisíc euro za kus. Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť Roadrunner-M v akcii.