Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Responder sleduje núdzové situácie a môže dokonca konať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V núdzových situáciách by bolo určite dobré vidieť dron, ktorý používa blikajúce modré a červené svetlá a sirénu na prenasledovanie zločincov. Nová kvadrokoptéra Responder je vybavená oboma výstražnými vecami, spolu s ďalším zariadením navrhnutým na urýchlenie reakčných časov, keď dôjde k trestným činom alebo iným núdzovým situáciám.

Dron Responder, ktorý vyrába startup spoločnosť Brinc so sídlom v Seattli, je určený na použitie policajnými zložkami, hasičskými zbormi, záchrannými službami a ďalšími jednotkami prvej reakcie. Okrem svetiel a sirény je autonómny dron vybavený aj HD optickou kamerou so 40-násobným priblížením; termovíznou kamerou; reflektorom; obojsmerným komunikačným systémpm, vrátane reproduktora a mikrofónom. Navyše môže prevážať a spúšťať život zachraňujúce predmety, ako sú perá EpiPen, automatizované externé defibrilátory, osobné plávajúce zariadenia či naloxón na liečbu predávkovania opioidmi.

Autonómny dron pre nasadenie v núzdových situáciách Responder.

Myšlienkou je, že po meste bude rozmiestnených viacero týchto dronov, pričom každý bude chránený vo svojom vlastnom „nabíjacom hniezde“ v podobe robotickej stanice Responder, keď sa nebude používať. Keď je volanie na núdzovú linku prepojené príslušnému dispečerovi, táto osoba sa môže rozhodnúť poslať najbližší dostupný dron Responder k miestu núdzovej situácie. Dron môže pritom údajne vzlietnuť zo svojej stanice za menej ako päť sekúnd. V závislosti od scenára môže byť vyslaný aj pomalšie sa pohybujúci ľudský tím prvej reakcie.

Dron Responder medzi jednotlivými použitiami nabíja batériu v robotickej stanici Responder, z ktorej dokáže vyletieť za menej ako päť sekúnd.

Keď je dron na ceste, živé vysielanie z jeho kamier sa prenesie do príslušnej pohotovostnej služby cez 4G a zobrazí sa v prehliadači LiveOps špecifickom pre daný systém. Akonáhle dron dorazí na miesto, čo v ideálnom prípade netrvá dlhšie ako 70 sekúnd, niekto zo služby bude môcť v reálnom čase konverzovať s postihnutou osobou (osobami) pomocou obojsmerného komunikačného systému.

Táto konverzácia môže zahŕňať poskytnutie inštrukcií na používanie dodaného pera EpiPen či inej záchrannej výbavy, alebo môže poskytnúť deeskaláciu potenciálne násilnej situácie. Odhaduje sa, že pri približne 25 % incidentov nebude potrebné vyslať ľudský tím.

Dispečeri sledujú postup dronu a v prípade potreby ho môžu ovládať na diaľku cez systém LiveOps.

Samotná kvadrokoptéra údajne dokáže lietať až 42 minút na jedno nabitie batérie, ktorej plné nabitie trvá 40 minút. Dron môže lietať autonómne s pomocou systému vyhýbania sa prekážkam alebo môže byť diaľkovo ovládaný. V druhom prípade môže byť pilotovaný buď na mieste pomocou ručného diaľkového ovládača, alebo z dispečingu.

Spoločnosť Brinc teraz prijíma dopyty od potenciálnych komerčných alebo komunálnych klientov. Dron Responder si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Dron Responder sa dá zložiť do kompaktných rozmerov, čo uľahčí jeho prenášanie.