Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NATO si od nemeckej firmy objednalo vojenské roboty za 9 miliónov eur

NATO si od nemeckej firmy objednalo vojenské roboty za 9 miliónov eur
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká startup spoločnosť ARX Robotics práve získala 9 miliónov EUR z Inovačného fondu NATO na vývoj série robustných bezpilotných pozemných vozidiel. Modulárny dizajn robotov im umožňuje plniť rôzne úlohy v útočných a obranných systémoch aliancie.

Investičný fond NATO (NATO Investment Fund - NIF) je samostatný fond rizikového kapitálu v hodnote 1 miliardy EUR, ktorý podporuje 24 z 32 členov aliancie NATO.

„Investuje do špičkových vedeckých a technických startupov s cieľom posilniť obranu, bezpečnosť a odolnosť našich národov,“ uvádza skupina.

Minulý týždeň NIF oznámila svoju úplne prvú podporu, v rámci ktorej spoločne uviedla sériu A kola financovania v celkovej výške 22,5 milióna USD pre britský startup iCOMAT. Táto spoločnosť sa špecializuje na vytváranie pevných, ale ľahkých kompozitných materiálov, ktoré možno použiť pre lietadlá, ako aj pozemné vozidlá.

Obrnený ľahký autonómny cieľový nosič GEREON odolá ostrej streľbe a je určený na tréningové cvičenia.

V rámci druhej investície skupina naďalej ukazuje, že NATO berie svoju obranu vážne s podporou startupu ARX Robotics. Nová zákazka pomôže spoločnosti ARX, založenej bývalými vojakmi nemeckej armády, vyvinúť a poskytnúť autonómne vozidlá z modelového radu GEROEN.

„Armády západných demokracií nie sú pripravené na robotickú vojnu,“ hovorí Marc Wietfeld, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ ARX Robotics. „Aby sme výrazne zvýšili schopnosti našich ozbrojených síl a slúžili ako multiplikátor síl, je potrebné vzájomne prepojené kritické množstvo autonómnych bezpilotných pozemných systémov. Tieto systémy musia byť jednoduché na výrobu decentralizovaným spôsobom a nasaditeľné v kritickom množstve. ARX sa zaväzuje prispievať k európskej technologickej suverenite zvyšovaním výroby týchto systémov, vytváraním softvérovo definovaných systémov a vývojom adaptívneho hardvéru, aby uspokojil dopyt po robustných a autonómnych bezpilotných systémoch.“

GEREON 2 je svižnejší robot, ktorý môže niesť senzory a mohol by sa použiť na prieskumné misie.

Autonómne vozidlá radu GEREON sa dodávajú v štyroch rôznych veľkostiach, aby uspokojili rôzne potreby na bojisku, pričom najväčšie sú schopné uniesť až 500 kg a slúžia ako transportér dronov alebo zdravotnícka jednotka „medivac“. Ostatné robotické jednotky v rade sú silne obrnené a sú určené na výcvik a simulačné cvičenia, zatiaľ čo iné sú pomerne kompaktné a ideálne na prenášanie jemných senzorov, ktoré by sa dali použiť na sledovanie. Pretože všetky robotické vozidlá sú modulárne, ich funkčnosť sa môže meniť podľa potrieb bojiska.

Stroje už otestovalo a nasadilo niekoľko armád po celej Európe, vrátane Švajčiarska, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Ukrajiny.

„Je nám cťou podporovať ARX a pomôcť im rozšíriť výrobu v celej Európe,“ povedal Chris O’Connor z NIF. „Keďže potreba pripraviť sa na budúcnosť bezpilotného boja pokračuje, pozemná autonómia zostáva ťažko riešiteľným problémom. Na základe poznatkov zo služby v ozbrojených silách tím v ARX vyvinul špičkový, nákladovo efektívny, modulárny pozemný systém, ktorý môže byť sériovo vyrábaný a ľahko nasaditeľný v obrane, humanitárnych krízach a mimo nich.“