Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Laserová zbraň vo veľkosti kufríka efektívne zneškodňuje drony

Laserová zbraň vo veľkosti kufríka efektívne zneškodňuje drony
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálske ministerstvo obrany predviedlo nielen prvú laserovú zbraň v krajine, ale aj najvýkonnejší prenosný vysokoenergetický laser na svete, ktorý dokáže likvidovať drony s prelomovou presnosťou.

Keďže drony predstavujú čoraz väčšiu hrozbu, lasery sú čoraz atraktívnejším doplnkom arzenálu na boj proti nim. Hoci existuje viacero rôznych spôsobov, ako čeliť útokom a narušeniam dronov, lasery majú výhodu v tom, že zasahujú viacero cieľov rýchlosťou svetla s nekonečným počtom „nábojov“ za približne euro za výstrel, nepočítajúc náklady na vybavenie.

Laserový zbraňový systém proti dronom Fractl.

Veľmoci sa už desaťročia usilujú o laserové zbrane a teraz do hry vstupuje Austrália s vysokoenergetickým prenosným laserom s názvom Fractl, ktorý skonštruovala spoločnosť AIM Defence. Nový laserový obranný systém, ktorý vyzerá ako veľký geodetický laser a váži menej ako 50 kilogramov, nedávno testovala austrálska armáda na tankovej strelnici vo vojenskom priestore Puckapunyal v centrálnej časti štátu Victoria.

Test sa uskutočnil spolu s konvenčnými protidronovými zbraňami. Tam, kde tie posledné menované spotrebovali veľké množstvo munície a často nedokázali zničiť prichádzajúce ciele, kým sa nedostali na blízku vzdialenosť, laserová zbraň sedela ticho a takmer nehybne, keď efektívne likvidovala drony.

Ovládanie laserového zbraňového systému je jednoduché a presné.

Podľa výrobcu môže laserový systém Fractl fungovať na batériu aj na striedavý prúd a je navrhnutý tak, aby ponúkal rôzne reakcie na drony. Nielenže ich dokáže zničiť laserovým lúčom veľkosti 10 centov, keď sa pohybujú rýchlosťou až 100 km / h na vzdialenosť 1 000 metrov alebo im môže spáliť senzory na vzdialenosť 1 500 metrov. Výhodou je, že má aj desatinu veľkosti podobných systémov a stojí desatinu nákladov.

Systém môže tiež reagovať výstražným blikaním, oslňovaním senzorov alebo spôsobovaním svetelného poškodenia. Laser sa dá presne zamerať pomocou ručného ovládača, ktorý umožňuje operátorovi vybrať, na ktorú časť dronu sa má zamerať, aby dosiahol maximálny účinok.

Laserová zbraň Fractl sa uzamkla na drone počas testov.

„Stlačíte tlačidlo na sledovanie dronu a počítač prevezme riadenie, potom stlačíte ďalšie tlačidlo na „stlačenie spúšte“, rovnako ako vo videohre,“ povedal desiatnik Patrick Flanagan. „Ukazovákom môžete rýchlo zmeniť zameranie medzi videokamerou dronu, stredovou hmotou alebo jednou z vrtúľ. Na vyradenie kamery stačí niekoľko sekúnd a na vyradenie vrtule dve alebo tri sekundy.“

Toto presné ovládanie umožňuje laseru aj chirurgicky presné útoky prerezaním káblov alebo spálením výbušnín, ako aj prejsť k úplnému zničeniu s výkonom, ktorý sa opisuje ako menší, než je potrebný na uvarenie vody v rýchlovarnej kanvici. Zameriavací systém dokáže zvládnuť individuálne útoky aj útoky roja dronov. Okrem toho je laser navrhnutý tak, aby neublížil žiadnemu človeku, ktorý by mohol zachytiť odraz v oku.

Laserová zbraň austrálskej armády likviduje dron pri testovaní.

„Drony majú rôzne tvary a veľkosti a na prekonanie hrozby potrebujete rôzne nástroje,“ povedal práporčík druhej triedy Eli Lea z Úradu pre implementáciu a koordináciu robotických a autonómnych systémov (RICO). „Strieľanie malých viacrotorových UAS z oblohy je obzvlášť náročné. Zbraň so zameranou energiou, ktorá dokáže zistiť, sledovať a zasiahnuť tieto typy cieľov, je súčasťou tohto súboru nástrojov. Poučenie z Ukrajiny je, že bezpilotné lietadlá sú skutočným problémom, a ak s tým nič neurobíme, čaká nás v ďalšom boji kruté prebudenie.“