Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Terénne testy modernej laserovej zbrane na armádnom vozidle

Terénne testy modernej laserovej zbrane na armádnom vozidle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci ďalšieho kroku k praktickým energetickým zbraniam na bojisku Veľká Británia po prvýkrát otestovala laserovú zbraň namontovanú na obrnenom vozidle britskej armády Wolfhound v rámci programu demonštrátora pozemnej zbrane so zameranou laserovou energiou (Land Laser Directed Energy Weapon - LDEW).

Už od vynájdenia laserov v 60. rokoch 20. storočia sa na ne hľadí ako na potenciálne zbraň, ktorá môže zmeniť pravidlá hry na bojisku. Na prvý pohľad to dáva zmysel. Lasery dokážu prerezať oceľ. Pohybujú sa rýchlosťou svetla. Môžu okamžite zasiahnuť viacero cieľov. „Náboje“ sú potenciálne nekonečné a stoja prekvapivo málo.

Problémom bolo vymyslieť, ako presunúť lasery z pracovného stola na bojisko. Praktická laserová zbraň musí byť dostatočne výkonná, aby výrazne poškodila cieľ. Musí byť schopná zamerať sa na cieľ na dostatočne dlhý čas, aby dokončila svoju prácu. Systém musí byť schopný nastaviť lúč tak, aby zostal zameraný a mohol kompenzovať skreslenie atmosféry, hmlu, prach a iné faktory. Musí byť tiež prenosný, robustný a kompaktný.

S vývojom polovodičových laserov a kombinátorov lúčov, ktoré dokážu premeniť niekoľko laserov na jeden koherentný lúč, sa takýto zbraňový systém stáva čoraz praktickejším do takej miery, že otázka nestojí ani tak ako vytvoriť laserovú zbraň, ale ako ju namontovať na konvenčné vojenské platformy a integrovať ju do bojových plánov.

Obrnené vozidlo britskej armády Wolfhound použité na testovanie vysoko-energetického laserového zbraňového systému (HELWS) spoločnosti Raytheon.

Nedávne testy britského Ministerstva obrany, ktoré uskutočnili spoločnosti Raytheon UK, Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) a Defence Equipment and Support (DE&S), sa uskutočnili na strelnici Dstl v Porton Down v grófstve Wiltshire. Vysoko-energetický laserový zbraňový systém (High-Energy Laser Weapon System - HELWS) spoločnosti Raytheon bol namontovaný na obrnenom vozidle Wolfhound a používal sa na zasahovanie letiacich cieľov na vzdialenosť do 1 000 metrov.

Okrem Wolfhoundu sa HELWS môže podľa potreby inštalovať na mnoho rôznych platforiem. Funguje aj so štandardným systémom velenia a riadenia a možno ho integrovať s bežnými radarmi a systémami riadenia boja a sledovania.

Podľa spoločnosti Raytheon bol systém HELWS už schválený na bojovú službu v ozbrojených silách USA a je určený na porážanie bezpilotných dronov NATO triedy 1. Ďalšou etapou programu LDEW je oboznámenie jednotiek britskej armády s novou laserovou zbraňou, aby sa zistilo, ako ju čo najlepšie využiť.

Veža laserovej zbrane Raytheon integrovaná do obrneného vozidla.

„Dokázali sme, že vysoko-energetický laserový zbraňový systém Raytheon dokáže sledovať a zasahovať ciele, keď je namontovaný na vozidle,“ povedal James Gray, výkonný riaditeľ a generálny riaditeľ spoločnosti Raytheon UK. „Rýchlosť, akou bola táto schopnosť dosiahnutá, je možná len vďaka tvrdej práci našich britských partnerov z radov malých a stredných podnikov, v kombinácii s operačne overenou technológiou vyvinutou spoločnosťou Raytheon.“

„Úspešnou streľbou z prvej laserovej zbrane integrovanej do pozemného vozidla v Spojenom kráľovstve laboratórium Dstl dokázalo, že vysoko-energetický laserový zbraňový systém Raytheon dokáže sledovať, zasahovať a porážať ciele, keď je namontovaný na vozidle. Teraz sa tešíme na to, že britská armáda bude v nasledujúcich mesiacoch so zbraňou experimentovať a dokáže, že táto technológia je pripravená na bojisko.“

Laser je určený na boj proti hrozbám z bezpilotných lietadiel.