Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šesťkolesový robot kontroluje nebezpečné priepusty namiesto ľudí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priepusty na dažďovú vodu môžu byť nebezpečnými miestami kvôli rizikám, ako sú rozpadávajúce sa betónové stropy, ponorené prekážky a nahromadené toxické plyny. Šesťkolesový robot PIPE-i bol navrhnutý s ohľadom na túto skutočnosť, keďže pri kontrole takýchto konštrukcií nahrádza človeka.

Robot PIPE-i, ktorý vytvorila novozélandská inžinierska spoločnosť Beca, bol vyvíjaný počas jedného roka od júna 2022 do júna 2023. Jeho vytvorenie sa iniciovalo, keď stavební inžinieri z tejto spoločnosti dostali za úlohu preskúmať silne popraskaný a zdeformovaný priepust pod rušnou diaľnicou. Po zistení, že žiadna komerčne dostupná možnosť im nedokáže tento priepust adekvátne preskúmať, pristúpili inžinieri k zostrojeniu vlastného robota.

Robot PIPE-i ide tam, kde to nie je pre ľudí bezpečné.

Výsledný prototyp má telo, ktoré je vyrobené 3D tlačou z polykarbonátu a karbónových vlákien, šesť samostatne zavesených kolies, štyri LED panely so svetelnosťou 850 lúmenov, otočnú / náklonnú kameru smerujúcu dopredu, snímač LiDAR a 3D skener Leica BLK360. Tento skener zostáva chránený v zakrytej zadnej časti robota, keď nie je potrebný, a potom sa v prípade potreby vyklopí a skenuje okolie.

 Šesť kolies robota PIPE-i poháňajú vodotesné motory.

Súčasná verzia robota je riadená rádiom v reálnom čase pomocou živého prenosu z kamery, hoci niektoré funkcie, ako je napríklad snímanie blízkosti, môže vykonávať autonómne. Plánuje sa, že konečný komerčný model bude využívať algoritmy umelej inteligencie na zvýšenie autonómie.

Robot PIPE-i už bol použitý na kontrolu troch priepustov na dažďovú vodu pod novozélandskými diaľnicami.

Zatiaľ čo operátori môžu kontrolovať video, aby zistili prípadné problémy s priepustom priamo počas ovládania robota, môžu tiež následne analyzovať 3D model mračna bodov priepustu vytvorený pomocou palubného skenera. Robot môže byť navyše vybavený všesmerovou kamerou na snímanie 360-stupňového videa. Navyše, nastaviteľné zavesenie umožňuje robotovi jazdiť vyššie na optimálne skenovanie, ale aj nižšie na pretláčanie sa pod prekážkami nad hlavou.