Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čistiace roboty chránia vojakov pred chemickou a biologickou kontamináciou

Čistiace roboty chránia vojakov pred chemickou a biologickou kontamináciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto sa nechce priblížiť k chemickým alebo biologickým zbraniam, a aj preto americká armáda testuje robotický autonómny systém dekontaminácie vybavenia, ktorý dokáže dekontaminovať vojenské vozidlá vystavené takýmto nepríjemnostiam bez toho, aby sa ohrozoval život vojakov.

Nukleárne, chemické a biologické zbrane sú také desivé, že chemické a biologické zbrane neboli použité v strategickom meradle od prvej svetovej vojny a jadrová zbraň nebola použitá od roku 1945. Pokiaľ ide o hlavné mocnosti, tieto zbrane existujú predovšetkým ako odstrašujúci prostriedok, ktorý má zabrániť ich použitiu inými.

Takéto zbrane však existujú, aj keď by nemali. Vždy existuje nebezpečenstvo, že by mohli byť použité v konfliktoch, takže napríklad NATO neustále robí cvičenia proti jadrovým zbraniam. Ich súčasťou je aj spôsob dekontaminácie personálu, vozidiel a vybavenia, ktoré boli vystavené rádioaktívnemu spádu alebo chemickým a biologickým zbraniam.

Nie je to ľahká úloha. Chemické a biologické látky sú mimoriadne nebezpečné a aj nepatrné množstvo merané v miligramoch môže byť smrteľné. To znamená, že dekontaminačné postupy musia byť presné a dôkladné.

Žiaľ, je to aj časovo náročné a pre vojakov, ktorí sa na operáciách podieľajú, veľmi nebezpečné. Dokončenie dekontaminácie jedného vozidla môže trvať až 30 vojakom až 60 minút a musia ju vykonávať v špeciálnych kombinézach a maskách, ktoré sa nosia cez bežné uniformy. Tie sú navrhnuté tak, aby ich vojaci v prípade potreby mohli teoreticky nosiť celé dni. Horšie je, že sa to často musí robiť v prvej línii, zatiaľ čo na vás strieľajú nepriateľskí vojaci.

Dekontaminačný robot predvádza svoje manipulačné rameno.

Na zlepšenie tohto stavu vyvíja Veliteľstvo pre rozvoj bojových spôsobilostí chemicko-biologického centra americkej armády Autonómny systém dekontaminácie techniky (Autonomous Equipment Decontamination System). Ide v podstate o mobilný robotický čistič, ktorý vykonáva špinavú prácu pri dekontaminácii, zatiaľ čo vojaci zostávajú mimo ohrozenia.

Systém využíva kamery umiestnené na mobilnej platforme, ktorá sa pohybuje okolo kontaminovaného vozidla a identifikuje miesta kontaminácie. Potom ich umyje pomocou špeciálnej čistiacej kaše, ktorú dávkuje pomocou manipulačného ramena. Použitím robota sa tak nielen chránia vojaci, ale aj šetria dekontaminačné prostriedky, ktorých je na fronte, ako všetkého ostatného, určite nedostatok.

Na májovom podujatí Maneuver Support and Protection Integration eXperiments (MSPIX) vo Fort Leonard Wood v štáte Missouri mali štyria vojaci z 1. obrnenej divízie americkej armády za úlohu stráviť štyri dni testovaním systému a poskytnúť spätnú väzbu na zlepšenie používateľského rozhrania. To zahŕňalo posúdenie toho, ako najlepšie dohliadať na robota pri jeho manévrovaní okolo vozidla, ako najlepšie zlepšiť ovládanie a poukázať na dôležitosť možnosti ručne ovládať robotické rameno, aby sa zabezpečila správna dekontaminácia vozidla.

„Tento systém nás úplne odpútava od hrozby a jeho tlačidlá a ovládacie prvky sa ľahko používajú,“ povedal špecialistka Yaleidi Escaleraová. „My sme tí, ktorí ho budú používať v boji, takže je dobrý pocit, keď môžeme vývojárom technológie povedať, čo presne teraz potrebujeme.“

Rozhranie tabletu používané na ovládanie dekontaminačného robota.