Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

REAXX: Prenosná stolová píla ochráni ostrie i používateľa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prenosná stolová píla REAXX od spoločnosti Bosch je navrhnutá tak, že rozozná rozdiel medzi kusom dreva a ľudským prstom, na čo v okamihu zareaguje skrytím rezného kotúča, aby sa zabránilo prípadnej krvavej nehode.

Technológie, ktoré sú schopné ochrániť prsty pracovníka s pílou pritom nie sú nové, ale majú svoje obmedzenia a ničia ostrie rezného kotúča samotnej píly, ktorý sa musí potom vymeniť pred začatím ďalších prác.

Bosch REAXX

Nová píla REAXX však používa technológiu Bosch Active Response, ktorá dokáže zaznamenať približujúce sa prsty a v prípade nebezpečenstva uvoľní piest, ktorý vytlačí celý kotúč do vnútra zariadenia a predíde tak vážnemu zraneniu a ochráni aj ostrie.

Výhodou tohto systému je teda aj ochrana kotúča a píla sa dá uviesť do opätovnej prevádzky za menej ako jednu minútu. Mechanizmus sa aktivuje jednou z dvoch kaziet, ktorá vytláča piest. Pre reštartovanie píly stačí tieto kazety iba navzájom prehodiť. Po dvoch incidentoch ich treba vymeniť za nové.

Bosch REAXX

Píla REAXX je vybavená aj LED displejom, ktorý zobrazuje údaje o stave píly, kedy je pripravená alebo kedy je naopak uzamknutá. Okrem displeja sa píla dá ovládať technológiou NFC cez aplikáciu v smartfóne. Aplikácia sleduje stav píly, môže ju uzamknúť alebo povoliť jej používanie pre jednotlivých pracovníkov.

Bosch REAXX