Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyspelé drony DJI pomáhajú dobrovoľným záchranárom vo Švajčiarsku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stratiť sa niekde v horách nie je vôbec ťažké, horšie to má tá druhá strana, tá, ktorá vás musí nájsť. Našťastie je tu príroda a s ňou psy a ich čuch, ktorí pomáhajú záchranárom. Psy ale nevedia lietať a tak na miestach, kam sa nedostanú, musí nastúpiť technológia. Záchrannému tímu REDOG v Švajčiarsku preto pomáhajú vyspelé drony.

Polícii a záchranným zložkám vo Švajčiarsku, kam sme sa vybrali s kamerou, pomáha pri hľadaní nezvestných osôb už niekoľko desiatok rokov organizácia dobrovoľných záchranárov s názvom REDOG. Tam kde sa končí nádej sa do práce púšťajú práve oni a na tento účel používajú cvičených psov zo Švajčiarskeho červeného kríža.

„Ľudský nos má 5 miliónov čuchových buniek, ktoré dokážu zachytiť rôzne pachy, no pes ich má až 225 miliónov. Vďaka tomu dokáže efektívne pomáhať pri hľadaní nezvestných ľudí,“ hovorí pani Romaine Kuonen, REDOG.

Popri psoch však existuje aj množstvo vyspelých technológií, ktoré môžu záchranárom uľahčiť ich náročnú prácu. Počas hľadania osôb v noci používajú záchranári najmodernejšie systémy nočného videnia ostatnej generácie a samozrejme známe vysielačky. Dôležitou súčasťou ich výbavy sú však aj najnovšie technológie, akými sú lietajúce drony, aj od známeho čínskeho výrobcu DJI.

„Využívame modelový rad Inspire. Dron Inspire 1 má vo výbave termálnu kameru, zatiaľ čo dron Inspire 2 je poriadne rýchly. Lieta rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu a viete sa s ním dostať do oblastí, kam sa helikoptéra ani cvičené psy bežne nedostanú,“ drony popisuje pani Annika Karstadt, manažérka pre komunikáciu, DJI.

Z technického hľadiska pritom v prípade záchranných misií nie je až také dôležité, aby mala kamera dronu vysoké rozlíšenie.

„Viac menej sa s dronom pohybujete v blízkosti nad skúmanou oblasťou, preto nám viac vyhovuje zoomovacia kamera, ako je DJI Zenmuse Z30, ktorá dokáže priblížiť rôzne detaily. Pre termálne snímkovanie využívame kameru DJI Zenmuse XT, ktorá nám prináša veľmi dobré výsledky, pretože je dostatočne rýchla,“ vysvetľuje pán Ueli Sager, Swiss Federation of Civil Drones.

Vyspelé drony DJI pomáhajú dobrovoľným záchranárom vo Švajčiarsku.

Tím záchranárov, ktorý hľadá nezvestné osoby s pomocou dronov, je pritom zložený z dvoch vyškolených špecialistov.

„Pilot dronu spolupracuje s technickým operátorom, ktorý v reálnom čase analyzuje obraz skúmanej oblasti. Operátor používa buď tablet, alebo špeciálny vizuálny systém, ktorý pripomína okuliare pre virtuálnu realitu. Vďaka nemu sa vie sústrediť na dôležité detaily,“ dodáva pán Ueli Sager, Swiss Federation of Civil Drones.

Dobrovoľní záchranári z REDOGu vysielajú svoje tímy so cvičenými psami alebo dronmi podľa typu záchrannej misie, ale aj podľa toho, či samotná misia nie je psov či ľudí príliš riskantná.

„S psami hľadáme v zalesnených oblastiach, zatiaľ čo otvorený terén, ktorý môže byť nebezpečný pokrývame dronmi. V prípade rozsiahlych oblastí využívame oba tímy súčasne,“ hovorí pani Romaine Kuonen, REDOG.

Už onedlho sa pritom nielen záchranári dočkajú nového lietajúceho pomocníka, ktorým je dron M210 z dielne DJI. Ten sa totiž môže pochváliť inovatívnou technológiu, ktorá by mala výrazne urýchliť mapovanie priestoru zo vzduchu.

„Je vybavený duálnym systémom závesu, čo znamená, že na drone môžu byť pripevnené naraz dve kamery. Jedna z nich je termálna, čiže napríklad pri hľadaní ľudí vidíte, či je človek stále nažive. Na druhom závese visí zoomovacia kamera Z30, s ktorou si viete detailne priblížiť záber. To sa napríklad dá využiť pri snímaní náročného horského terénu,“ dopĺňa pani Annika Karstadt, manažérka pre komunikáciu, DJI.

Ak ste si teda mysleli, že drony sú len na zábavu, tak to už ani zďaleka neplatí. Dnes už tieto technologické zázraky pomáhajú v rôznych oblastiach, medzi ktoré patrí rozhodne aj hľadanie nezvestných ľudí. V budúcnosti sa však nepochybne dočkáme ešte oveľa širšieho využitia týchto lietajúcich strojov.