Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Taktická zbraň proti lietajúcim dronom v kompaktnom balení

Taktická zbraň proti lietajúcim dronom v kompaktnom balení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lietajúce drony sa stále viac pohybujú vzdušným priestorom, no aj na miestach, kde by sa nemali nachádzať. Je preto logické, že sa výrobcovia rozhodli proti takýmto nežiaducim návštevníkom nasadiť vlastné zbrane, ktoré ich stiahnu z oblohy. Široký arzenál produktov spoločnosti DroneShield sa práve rozšíril o novú ručnú rušivú zbraň s názvom DroneGun Tactical, ktorá v kompaktnejšom prevedení dokáže narušiť viac frekvencií.

Spoločnosť DroneShield už v roku 2016 predstavila rušičku dronov v podobe ručnej zbrane DroneGun, ktorá dokázala prerušiť rádiové signály narušiteľov vzdušného priestoru až do vzdialenosti 2 km.

Nová verzia obranného prostriedku prostriedku proti dronom nesie názov DroneGun Tactical a funguje na rovnakom princípe ako ostatné modely výrobcu. Rušiace frekvensie sú „vystreľované“ na prilietajúci dron, ktorý ich posiela do diaľkového ovládača pilota na zemi, čím ochranku dovedú priamo k nemu. K dispozícii je tiež možnosť zablokovať GPS signál v drone, čo vyvolá to, že dron bude musieť pristáť na mieste. Dá sa tak vyhľadať a použiť pre prípadné vyšetrovanie.

Hlavný rozdiel v porovnaní s pôvodným modelom spočíva v tom, že model zbrane DroneGun Tactical meria len 414 x 415 x 122 mm a váži 6,8 kg, čo je oveľa menej ako predchádzajúce modely. Dobrou správou je aj to, že táto „puška“ je úplne samostatné, pretože výrobca odstránil potrebu nosenia elektroniky v batohu.

Rušiace frekvensie sú „vystreľované“ z kompaktnej zbrane DroneGun Tactical na prilietajúci dron, ktorý ich posiela do diaľkového ovládača pilota na zemi, čím ochranku dovedú priamo k nemu.

Kompaktné rozmery si však vyžiadali aj určitú cenu. Zbraň DroneGun Tactical dokáže zabezpečiť vzdušných narušiteľov len do vzdialenosti 1 kilometra, no to by malo byť aj tak dostatočné pre mnohých používateľov. Oproti starším modelom však DroneGun Tactical môže narušiť širší rozsah frekvencií. Výrobca mu k už existujúcim pásmam 2,4 GHz a 5,8 GHz totiž pridal pásma 433 MHz a 915 MHz.

Nová rušička dronov DroneGun Tactical je k dispozícii na zakúpenie "kvalifikovaným koncovým používateľom, kde to umožňuje zákon." Čo znamená, že sa k nej zatiaľ dostanú len určité vládne agentúry alebo súkromné bezpečnostné služby.

Oproti starším modelom však DroneGun Tactical môže narušiť širší rozsah frekvencií. Výrobca mu k už existujúcim pásmam 2,4 GHz a 5,8 GHz totiž pridal pásma 433 MHz a 915 MHz.