Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

4K televízna kamera Blackmagic ohromí dostupnou cenou a flexibilitou

4K televízna kamera Blackmagic ohromí dostupnou cenou a flexibilitou
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
14. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Blackmagic Design predstavila kameru s názvom URSA Broadcast, ktorú označila ako cenovo najdostupnejšiu a najflexibilnejšiu televíznu UHD kameru na svete. Je vhodná pre nakrúcanie v štúdiu aj v teréne a cenovo sa dostáva aj pod DSLR fotoaparáty zamerané na nakrúcanie videí, ako je Nikon D5 či Canon EOS-1D X Mark II.

Blackmagic Design sľubuje „super ostrý obraz“ s jemnou textúrou a detailmi, presné tóny pleti, živé farby a vysoký dynamický rozsah vďaka 4K obrazovému snímaču s rozmermi 13,056 x 7,344 mm, ktorý je centrom novej kamery URSA Broadcast. Rozšírený režim videozáznamu znamená, že nahrávky nemusia byť farebne upravované predtým, ako sa dostanú do vysielania, čo kameru stavia do popredia pre rýchle nakrúcanie živých prenosov. Kameroví operátori pritom môžu využívať integrované optické filtre s neutrálnou hustotou a s IR kompenzáciou pre rýchle zníženie množstva dopadajúceho svetla na obrazový snímač.

4K televízna kamera Blackmagic URSA Broadcast.

Montážny bajonet pre objektívy typu B4 je navrhnutý tak, aby zodpovedal obrazovému snímaču a ponúka širokú hĺbku ostrosti. Rozhranie URSA Broadcast má tiež úplné elektronické ovládanie objektívov B4, ktoré umožňuje nastavenie zaostrenia a priblíženia pomocou ovládacích prvkov na kamere, cez diaľkový ovládač alebo s pomocou mobilných zariadení cez Bluetooth pripojenie. Všetky ovládacie prvky na kamere sú redundantné, takže nakrúcanie môže pokračovať aj vtedy, ak vzniknú nejaké technické problémy. Voliteľné sú aj bajonety pre objektívy typu EF, F a PL, čo zvyšuje flexibilitu samotnej kamery.

Zábery sa nakrúcajú v rozlíšení až 3 840 x 2 160 bodov pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Môžu byť zachytené v 10 bitových formátoch DNx145, DNx220X alebo ProRes s metadátami, aj keď lepšia kvalita je ponúkaná v podobe bezstratových 12-bitových nahrávok vo formáte CinemaDNG RAW. Záznam sa ukladá na SD / UHS-II alebo CFast karty, pričom sloty sú zdvojené pre oba typy. To znamená, že keď sa jedna karta naplní obsahom, nakrúcanie pokračuje ďalej s ukladaním na druhú SD alebo CFast kartu, zatiaľ čo kameraman vymení prvú kartu za prázdnu.

4K televízna kamera Blackmagic URSA Broadcast.

Televízna kamera URSA Broadcast má odolné telo z horčíkovej zliatiny. Podsvietený displej LCD s vysokou viditeľnosťou zobrazuje informácie, ako je napríklad nastavenie časového kódu, uzávierky a objektívu, životnosť batérie, stav záznamu a úrovne hlasitosti zvuku. Rozložiteľný 4 palcový kapacitný dotykový displej neguje potrebu pre externý monitor. Umožní prístup k nastaveniam v menu a poskytne okamžitý náhľad na pľaci. Kamera má zabudované stereo mikrofóny a mono reproduktor, vyvážené XLR audio vstupy s fantómovým napájaním a 12G-SDI pre video výstup.

Televízna kamera Blackmagic URSA Broadcast je už teraz k dispozícii za veľmi priaznivú cenu 3 495 dolárov za telo bez objektívu.

4K televízna kamera Blackmagic URSA Broadcast.