Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rollova: Meracie pásmo bez pásma, no zato s OLED displejom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existujú rôzne digitálne laserové merače vzdialeností, klasické meracie pásmo, krajčírsky meter alebo pravítko si stále nájdu svoje uplatnenie v mnohých pracovných oblastiach. No ani to možno o nedlho nebude pravdou, aj vďaka moderným technológiám, ktoré boli využité pri návrhu digitálneho meracieho pásma Rollova, ktoré namiesto pásma využíva rolovanie po meranej ploche. Jeho zjavná výhoda je v tom, že dokáže merať dĺžky aj na zakrivených či nerovných povrchoch.

Digitálne meracie pásmo Rollova, v podobe tenkého disku, má nerezové telo s plastovými prvkami a na jeho prednej strane sa nachádza OLED displej. Jeho kontrastný pomer je 10 000 : 1, čo je pre takéto zariadenie dostatočné. Displej dokáže zobraziť merané vzdialenosti v preferovaných jednotkách. Celý princíp merania je založený na rolovaní zariadenia na stojato po povrchu prostredníctvom silikónovej gumy na hrane, ktorá slúži ako taká pneumatika.

Hoci tento princíp prináša nesporné výhody v meraní zakrivených a nerovných povrchov, ak chcete odmerať veľmi dlhú vzdialenosť v priamej línii, zrejme bude problém udržať rolovanie so zariadením tak stabilne, aby bolo meranie presné. Navyše z mne nepochopiteľných dôvodov (zrejme hrala rolu cena) musí používateľ počas merania držať tlačidlo na zariadení, ako keby nestačilo zabudovať nejaký tlakový a pohybový senzor, ktorý by automaticky aktivoval meranie po priložení hrany na plochu.

Meracie zariadenie Rollova má priemer o niečo viac ako 5 centimetrov a jeho hrúbka je 1,25 centimetra. OLED displej s priemerom 3 centimetre zobrazuje informácie v svetlo modrej farbe.

Meracie zariadenie Rollova má priemer o niečo viac ako 5 centimetrov a jeho hrúbka je 1,25 centimetra. OLED displej s priemerom 3 centimetre zobrazuje informácie v svetlo modrej farbe. Pohotovostný režim pri použití dvoch batérií typu CR 1632 sa môže vyšplhať až na 18 000 hodín (približne 2 roky). Zaujímavé je to, že maximálny rozsah merania sa líši od zvolených jednotiek. V prípade metrického režimu je to vzdialenosť 10 metrov, v palcovom režime je to 25 stôp (25,3 m). Rollova sa dodáva s koženým puzdrom a samotné na výber je z viacerých farebných v prevedení.

Celý princíp merania je založený na rolovaní zariadenia na stojato po povrchu prostredníctvom silikónovej gumy na hrane, ktorá slúži ako taká pneumatika.

Napriek niektorým nedostatkom, ako je problém udržať stabilizáciu pri meraní dlhých vzdialeností, potreba neustáleho držania tlačidla počas merania, či rozdielny rozsah merania v závislosti od zvolených jednotiek, sa digitálne meracie pásmo Rollova teší pomerne veľkému záujmu. Hoci do skončenia start-up kampane zostávajú ešte dva týždne, už teraz sa podarilo vyzbierať viac ako trojnásobok požadovanej sumy 25 000 dolárov. Zariadenie sa dá ešte získať v limitovanom čase (približne 52 hodín v čase písania článku) za 49 dolárov, neskôr to bude za 56 dolárov do skončenia kampane. Dodávka je naplánovaná na september.

Maximálny rozsah merania sa líši od zvolených jednotiek. V prípade metrického režimu je to vzdialenosť 10 metrov, v palcovom režime je to 25 stôp (25,3 m).