Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vynovený dravý dron chytá svojich príbuzných do vystreľovacej siete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý majiteľ dronu by mal vedieť, že nad rôznymi miestami, ako sú napríklad letiská, vojenské základne alebo väznice, by sa so svojim strojom nemal vôbec pohybovať. Ak dôjde k narušeniu takéhoto citlivého vzdušného priestoru, autority majú oprávnenie takýto dron zostreliť alebo vypnúť na diaľku. Ďalšou možnosťou ochrany voči neželaným lietajúcim návštevníkom je nová vylepšená verzia strážneho dronu s príhodným názvom DroneCatcher.

Kvadrokoptéra DroneCatcher z dielne holandskej start-up spoločnosti Delft Dynamic sa objavila vo forme prototypu už v roku 2015 a jej komerčná verzia sa dostala do vzduchu v minulom roku. Teraz tento dron získal šikovnú doplnkovú funkciu v podobe odnímateľného napájacieho kábla.

Pokiaľ je dron DroneCatcher pripojený káblom, prijíma napájanie z elektrickej zásuvky na zemi, čo mu umožní, aby sa vznášal vo vzduchu na určitom mieste po neobmedzený čas. Keď sa však priblíži lietajúci narušiteľ, kábel sa odpojí a správca prevezme ovládanie dronu s pomocou diaľkového ovládača. Takto sa DronCatcher, s plnou batériou a bez obmedzení káblom, dostane čo najrýchlejšie k dronu, ktorý narušil strážený priestor.

Strážny dron s názvom DroneCatcher chytá narušiteľské drony s pomocou siete.

Po odpútaní kábla sa aktivuje automatizovaný systém, ktorý využíva viacero palubných senzorov, vrátane kamery pre snímanie obrazu a laserového merača vzdialenosti, ktorý je namontovaný na závese kamerového systému. DronCatcher sa zacieli na nepriateľský dron a v momente, keď sa k nemu priblíži, použije pneumatickú pištoľ, ktorá na dron vystrelí sieť a zachytí ho zo vzdialenosti až 20tich metrov.

DronCatcher sa zacieli na nepriateľský dron a v momente, keď sa k nemu priblíži, použije pneumatickú pištoľ, ktorá na dron vystrelí sieť a zachytí ho zo vzdialenosti až 20tich metrov.

Sieť je pripevnená k strážnemu dronu pomocou kábla, takže narušiteľa prenesie na bezpečné miesto a pristane s ním. V prípade, že je zachytený dron príliš ťažký na prenos, kábel sa dá uvoľniť a aktivuje sa padák, ktorý svoj náklad bezpečne dopraví na zem. DronCatcher má sklápacie ramená s vrtuľami z uhlíkových vlákien a s váhou menej ako 6 kilogramov dosahuje maximálnu letovú rýchlosť 20 m / s. S plnou batériou dokáže naháňať nepriateľský dron až po dobu 30tich minút.

Automatizovaný systém využíva viacero palubných senzorov, vrátane kamery pre snímanie obrazu a laserového merača vzdialenosti, ktorý je namontovaný na závese kamerového systému.