Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická kuchyňa pre rýchlu prípravu chutných hamburgerov

Robotická kuchyňa pre rýchlu prípravu chutných hamburgerov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie je tomu ani tak dávno, čo v Bostone otvorili reštauráciu s rýchlym občerstvením, kde miešané misky s jedlom pripravuje plne robotická kuchyňa a už sa v San Franciscu otvára ďalšia podobná reštaurácia s rýchlym občerstvením. Tá však na rozdiel od tej bostonskej bude ponúkať chutné hamburgery za 6 dolárov, ktoré pripravia robotické technológie od spoločnosti Momentum Machines.

Samotné mäsové placky sú vyrábané z namarinovaných hovädzích rebier a krkovičky, ktoré sa vložia do robota Creator. V ňom sa rozomelú, dochutia a placky sa následne na objednávku ugrilujú. Pridaním korením tesne pred grilovaním by pritom malo zabrániť tomu, aby bolo mäso „gumené“, čo sa stáva vtedy, keď sa dlho nechá ležať v marináde.

Mäso z rebier a krkovičky je vertikálne rezané v smere vlákien. Táto technika by mala zabezpečiť nadýchané mäsové placky, keďže hovädzím mäsom môže prechádzať viac vzduchu. Podpísať by sa to malo údajne aj na chuti placiek. Do robota ide aj horná obloha, ako je cibuľa, rajčiny a uhorky, ktoré sa v ňom nakrájajú. Robotická kuchyňa tiež nareže a potrie maslom aj samotné žemle a celý hamburger dochutí z množstva gurmánskych omáčok a korenín presne podľa prijatej objednávky.

Robotická kuchyňa Creator dokáže pripraviť chutný hamburger za menej ako päť minút.

Robotická kuchyňa Creator by podľa jej tvorcov zo spoločnosti Momentum Machines mohla priniesť prevádzkovateľom reštaurácií s rýchlym občerstvením niekoľko výhod. V prvom rade je to automatizácia procesu prípravy hamburgerov, ktoré môžu obsahovať viac prvotriednych surovín bez toho, aby musela reštaurácia zdvihnúť ich ceny.

Robot je tiež schopný vykonať určité úlohy, ako je napríklad vertikálne rezanie mäsa v smere vlákien, čo by pri ručnej príprave bolo pre človeka časovo náročné. Robotická kuchyňa navyše zaberie podstatne menej priestoru ako bežná kuchyňa s ľudskými pracovníkmi a je relatívne energeticky úsporná.

Robotická kuchyňa Creator od spoločnosti Momentum Machines by mohla priniesť prevádzkovateľom reštaurácií s rýchlym občerstvením niekoľko výhod.

V prvej reštaurácii pre prípravu hamburgerov prostredníctvom robotickej kuchyne budú slúžiť dva roboty Creator, pričom každý z nich bude schopný pripraviť jeden hamburger za menej ako päť minút, čo je približne 120 hamburgerov za hodiny. Robotická reštaurácia v San Franciscu otvorila svoje brány dnes na obed a spočiatku bude otvorená každú stredu a štvrtok. Plná prevádzka bude spustená v blízkej budúcnosti.

Mäso z rebier a krkovičky je vertikálne rezané v smere vlákien. Táto technika by mala zabezpečiť nadýchané mäsové placky.