Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Virtuálna realita a haptický systém pomáha s výcvikom hasičov

Virtuálna realita a haptický systém pomáha s výcvikom hasičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hasenie požiarov je samé o sebe nebezpečné, takže je mimoriadne dôležité pravidelné školenie. To však môže byť pre hasičov podobne nebezpečné a navyše sú takéto školenia finančne nákladné a tiež aj časovo náročné. No zmeniť by to mohol novo vyvinutý digitálny simulátor s názvom FLAIM Trainer, ktorý je zložený zo zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality, z haptických systémov a obleku, ktorý monitoruje životné funkcie trénovaného hasiča.

Školenia hasičov bohužiaľ nie sú vždy praktické či bezpečné a poslať nekvalifikovaný tím, aby sa vyrovnal s požiarom, hoci v prostredí cvičiska, nemusí dopadnúť dobre. Aj preto sa začali používať digitálne simulácie, ktoré však nebývajú príliš realistické. Túto dieru na trhu sa snaží naplniť systém FLAIM Trainer, ktorý bol prvýkrát predstavený na výstave CES 2017 ako jeden z možných príkladov použitia doplnkov Vive Tracker pre VR náhlavnú súpravu HTC Vive.

Doplnok Vive Tracker dokáže sledovať pohyby čohokoľvek, k čomu je pripojený a tieto pohyby replikuje do prostredia virtuálnej reality. V prípade simulátora FLAIM je Vive Tracker pripevnený ku koncu hasiaceho prístroja, takže školení hasiči môžu uhasiť virtuálne požiare s vybavením, ktoré budú používať v reálnom svete.

VR náhlavná súprava HTC Vive je doplnená vlastnou súpravou dýchacej masky, ktorá dodá viac na autentickosti počas školenia v systéme FLAIM Trainer..

Hasič sa do virtuálneho sveta ponorí práve prostredníctvom VR náhlavnej súpravy HTC Vive, ktorá je však doplnená vlastnou súpravou dýchacej masky, ktorá dodá viac na autentickosti. K dispozícii je aj haptický systém, ktorý pomocou hmatovej spätnej väzby dokáže na požiarnej hadici simulovať tlak vody, zatiaľ čo ochranný odev, ktorý nosí hasič počas simulácie, má zabudovaný systém pre ohrev. Ten odev zohreje tak, že používateľ má vo virtuálnej realite pocit, akoby stál oproti ozajstnému požiaru.

V prípade simulátora FLAIM je Vive Tracker pripevnený ku koncu hasiaceho prístroja, takže školení hasiči môžu uhasiť virtuálne požiare s vybavením, ktoré budú používať v reálnom svete.

Práve oblek je najnovším prídavkom, ktorý pochádza z dielne firmy Dimension Data, ktorá sa stala novým partnerom v programe FLAIM. Je vybavený elektrokardiogramom (EKG) a monitoruje kondíciu, fyziologickú reakciu a výkonnosť nositeľa. Získané údaje sa ukladajú lokálne alebo na vzdialené cloudové úložisko. Slúžia ako pomôcka pre inštruktorov, ktorí môžu porovnávať výsledky medzi stážistami v priebehu času.

Odev je vybavený elektrokardiogramom a ohrevným systémom, ktorý simuluje teplotu virtuálneho požiaru.