Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Študenti chirurgie môžu precítiť operáciu vo virtuálnej realite

Študenti chirurgie môžu precítiť operáciu vo virtuálnej realite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti sa VR headsety využívajú aj ako tréningové systémy pre študentov chirurgie, ktoré ich umiestnia priamo do virtuálnej operačnej miestnosti. Nový simulátor však pridáva na pocite reality ešte o niečo viac, keďže vďaka technológii haptickej odozvy môže študent pocítiť tlak vyvíjaný na digitálne tkanivo virtuálneho pacienta.

Najnovší simulátor Fundamental Surgery pochádza z dielne londýnskej spoločnosti FundamentalVR a je to vlastne centralizovaná softvérová platforma, ktorá je prístupná vo forme mesačného predplatného od 310 EUR. Univerzity a nemocnice, ktoré chcú túto službu využívať si môžu samé zabezpečiť hardvér, či už sú to počítače, notebooku, VR headsety a hlavne dvojicu ramien s haptickou (hmatovou) spätnou väzbou. Hardvér sa dá zakúpiť aj v balíku od spoločnosti.

Počas používania nového simulačného systému študenti nielenže vidia a počujú zvuky počas rôznych operácií, no práve vďaka haptickým ramenám Geomagic môžu operáciu aj precítiť. Študenti manipulujú virtuálnymi chirurgickými nástrojmi tak, že presúvajú reálne rukoväte pripojené k ramenám haptického systému. Keď s pomocou týchto nástrojov tlačia, sondujú alebo režú virtuálne tkanivá, ramená tlačia späť na ruky používateľa s presnosťou na „submilimetre“, čo údajne replikuje odpor, ktorý by chirurg pocítil pri skutočnom chirurgickom zákroku.

Systém navyše hodnotí výkon jednotlivých používateľov a ponúka informácie o tom, v ktorých smeroch by sa mali zlepšiť. Umožňuje sledovanie postupu v priebehu času a podobne ako letový simulátor môže byť systém Fundamenta Surgery naprogramovaný tak, aby spúšťal náhodné komplikácie, ako je napríklad neočakávané krvácanie alebo abnormálna anatómia.

Študent používa chirurgickýý simulátor Fundamental Surgery a vo virtuálnej realite operuje koleno.