Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batériové stroje Kärcher pre efektívne čistenie a údržbu zelene a chodníkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako sa na cestách čoraz viac stretávame s elektromobilmi, už i v oblasti strojov pre čistenie a udržiavanie ciest, chodníkov a zelene existuje alternatíva k benzínovým motorom. Nemecký výrobca Kärcher kráča s dobou, a tak sa do jeho portfólia profesionálnych zariadení dostali rovno štyri užitočné batériové stroje, ktoré si so sebou prinášajú viacero výhod a hlavne nám pomôžu aj pri jesennom upratovaní.

Sériu profesionálnych pracovných strojov s pohonom na batérie z radu Kärcher Park & Solutions tvorí reťazová píla, fúkač lístia, vyžínač a takzvaný plotostrih. Stroje sú určené aj na väčšiu záťaž, a tak môžu pomôcť i obciam pri čistení a údržbe ciest, chodníkov a zelene v obytných zónach, či v ďalších oblastiach citlivých na hluk.

„Výhodou týchto zariadení je, že využívajú batériovú technológiu s 50 voltmi, čo znamená nulové emisie, nízke vibrácie a nízku hlučnosť. Vďaka batériám je prevádzka podstatne tichšia oproti benzínovým motorom, čo ocenia najmä klienti v zdravotníctve, v hotelierstve, prípadne v školstve,“ vysvetľuje pán Ján Javornický, Kärcher Slovakia.

K dispozícii sú batérie v rôznych výkonnostných triedach s kapacitou od 2 do 7,5 ampér hodín. Zariadenia pritom spája istá výhoda. Napája ich rovnaká batéria, ktorá sa tak dá použiť na všetky štyri stroje. Batériu s najväčšou kapacitou, až 24 ampér hodín, už treba nosiť chrbte, no poskytne najviac energie.

„Integrované batérie majú na jedno nabitie výdrž od 60 až po 225 minút, v závislosti od použitého stroja. Chrbtová batéria je určená na celodennú prevádzku. Stav nabitia batérie môžeme skontrolovať priamo na batérii. Nabíjanie vykonávame prostredníctvom nabíjacej stanice, kde si môžeme skontrolovať stav dobitia. Nabíjanie trvá od 25 do 60 minút.“

Prvým zo štvorice batériových pracovných strojov Park & Solutions je výkonný a tichý plotostrih HT 615. Ten sa môže pochváliť šírkou rezu 65 centimetrov a vysokou rýchlosťou nožov pre presné strihanie. Nezaskočia ho pritom ani hrubšie konáre.

„Je určený na strihanie živých plotov a malých stromčekov. Je vybavený dvoma výkonnostnými polohami a je schopný si poradiť s hrúbkou konára až tri centimetre.“

Keď však už v ceste stojí poriadny konár, do služby môže nastúpiť batériou napájaná reťazová píla CS 330 Bp. Napriek tomu, že je silná pri dennom používaní, je aj dostatočne tichá a práca s ňou je podľa výrobcu pohodlnejšia ako s benzínovými motorovými pílami.

„Má rýchlosť reťaze 12 metrov za sekundu a keďže je rezanie dreva veľmi náročné, pri nej používatelia najviac ocenia nízke vibrácie.“

Najmä v ťažko prístupných miestach pri údržbe zelene by mohli používatelia oceniť schopnosti vyžínača ST 400 Bp.

„Batériový vyžínač disponuje silným elektromotorom s vysokým krútiacim momentom, ktorý je možné plynulo regulovať priamo na rukoväti.“

Portfólio pracovných strojov uzatvára fúkač lístia LB 850 Bp. Ten je vybavený plynulo regulovateľnými otáčkami, no ak si to situácia vyžaduje, používateľ môže výkon krátkodobo zvýšiť stlačením Turbo tlačidla.

„Zdvihnutie výkonu pomocou Turbo tlačidla pomôže najmä pri odfukovaní mokrého lístia a menších halúzok.“

Keďže ide o profesionálne stroje, výrobca tomu prispôsobil aj materiály, ktorú sú odolné. Vďaka tomu vydržia každodenné používanie aj v náročnejších podmienkach.

„Nezabudlo sa ani na batérie. Sú osadené v špeciálnom puzdre. Všetky zariadenia sú vode odolné, preto sa nemusíte báť ani zlého počasia,“ dodáva pán Ján Javornický, Kärcher Slovakia.

Batériové stroje tak prispievajú aj k ochrane životného prostredia. Vďaka výrazne nižšej hlučnosti, v porovnaní s benzínovými strojmi, sa môžu stať ideálnym pomocníkom v oblastiach citlivých na hluk. Séria Kärcher Park & Solutions, s inovatívnym batériovým riešením, je teda pripravená na flexibilnú a aj pohodlnejšiu prácu i po celý deň.