Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonový inteligentný istič Masterpact MTZ je pripravený aj na budúcnosť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Svet je plný inteligentných zariadení a čoraz častejšie sa stretávame s pojmami inteligentná domácnosť alebo dokonca inteligentné mesto. Tomuto trendu sa prispôsobil už aj priemysel. Napríklad ochranu elektrických rozvodov si môžu zobrať na plecia inovatívne ističe, ktoré sa vďaka digitalizácii vedia prispôsobiť meniacim sa potrebám a dajú sa bezpečne ovládať aj cez smartfón. Reč je o výkonových ističoch Masterpact MTZ z dielne Schneider Electric, ktoré však po novom už nie sú len ističmi.

Výkonové ističe, ktoré sa tradične nazývajú aj ako vzduchové ističe, slúžia na ochranu elektrických rozvodov a spotrebičov pred skratmi a preťaženiami. V minulosti vyzerali ich prvky viac mechanicky, no postupom času sa pridávalo čoraz viac elektroniky. Bolo preto nutné sa zamyslieť, ako zaistiť maximálnu spoľahlivosť. To sa snažil napríklad výrobca Schneider Electric vyriešiť tým, že zapojil moderné technológie.

„Najmä s novým radom Masterpact MTZ integroval niektoré funkcie a obvody, ktoré zaisťujú autodiagnostiku, permanentný autotest funkcie tej riadiacej jednotky. A pokiaľ niektorý z interných prvkov by fungoval neštandardne alebo nejakým spôsobom zlyhal, tak sa to ten používateľ okamžite dozvie,“ hovorí pán Martin Dostál, produktový manažér, Schneider Electric CZ.

V rámci nízkeho napätia prichádzajú ističe MTZ v troch veľkostiach a sú tak pripravené na meniace sa potreby rozvodov elektrickej energie aj v náročnejších oblastiach.

„Tento rad sa pohybuje od 630 do 6300 ampér, takže zahŕňa tie najvyššie menovité hodnoty. A tradične sú to ističe, ktoré sú na vstupe napájania rozvádzačov nízkeho napätia najmä v rámci priemyselných podnikov, obchodných centier, veľkých administratívnych komplexov, elektrární, dátových centier a podobne.“

Masterpact MTZ však nie je len istič. Dokáže zastúpiť stykač a má v sebe integrovaný aj presný elektromer pre zber údajov o spotrebe. Zaznamená informácie o prúde, napätí a prípadných poruchách či výpadkoch. Pamätá si aj udalosti, ako je zapnutie, vypnutie alebo zmenu nastavenia ochrany. To všetko je možné vďaka riadiacej jednotke Micrologix X, ktorej výhoda je aj v tom, že sa vie prispôsobiť potrebám používateľa pridaním funkcií pomocou digitálnych modulov.

„To znamená, my sme schopní tej jednotke dať nový program. Napríklad doplniť ochranu, ktorá tam zo začiatku nebola, ochrana proti prepätiu, podpätiu, spätná wattová ochrana. Doplniť tam napríklad nejaký systém ochrán, ktorý dnes ešte nie je známy, respektíve nie sú na neho pripravené normy.“

Výkonový istič komunikuje v rámci priemyselných systémov cez staršie sériové linky či moderný Ethernet. Prostredníctvom USB kábla sa môže používateľ napojiť priamo z notebooku na riadiacu jednotku. No keďže žijeme v mobilnej dobe, vývojári pridali aj možnosť bezdrôtového pripojenia cez NFC alebo Bluetooth.

„A tieto informácie môžete vytiahnuť na mobilný telefón. Môžete ich zdieľať, to znamená, môžete si ich poslať na email, archivovať. Môžete ich poslať nejakej odbornej skupine alebo servisnému oddeleniu výrobcu, ktorý tieto informácie vyhodnotí a buď vám poskytne okamžitú podporu alebo sa môže omnoho kvalitnejšie pripravovať na servisný zásah.“

Mobilná aplikácia pre operačné systémy Android a iOS je k dispozícii v lokálnom jazyku. Poslúži pre prehľad meraných parametrov, diagnostiku zariadenia či nastavenie riadiacej jednotky ističa.

„Poslednou funkciou je možnosť diaľkového ovládania pomocou Bluetooth komunikácie z mobilného telefónu a istič môžeme zapnúť, vypnúť, čo je dôležité najmä s ohľadom na bezpečnosť.“

Netreba mať ani obavy z komplikovaného prostredia, aplikácia môže totiž používateľa navigovať prostredníctvom obrázkov a textov. Okrem digitálnych alarmov vie istič upozorniť na nutnosť servisnej údržby alebo na prípadnú poruchu aj vizuálne, cez displej.

„Ten displej môže zmeniť farbu na oranžovú, na červenú alebo na modrú podľa naliehavosti tej situácie,“ dopĺňa pán Martin Dostál, produktový manažér, Schneider Electric CZ.

Výhodou tohto ističa je aj to, že je nenáročný na inštaláciu. Výmena v rozvádzači nevyžaduje takmer žiadnu úpravu, najmä v prípade, ak nahrádza predchádzajúcu generáciu ističov, s ktorou má rovnaké rozmery.

Výkonové ističe Masterpact MTZ, vybavené modernými technológiami, dokážu teda čeliť meniacim sa potrebám rozvodov elektrickej energie. Vďaka spoľahlivosti v ochrane a inteligentnému pripojeniu, so zasielaním údajov v reálnom čase, sú tak pripravené pre použitie do prevádzok, ktoré si nemôžu dovoliť prestoje.